Članak

PROPISANE PAPRENE KAZNE

U Crnoj Gori od danas zabranjena upotreba plastičnih kesa

Plastične kese i plastika za jednokratnu upotrebu od danas su zabranjeni u Crnoj Gori u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom.

(Patria) - Plastične kese i plastika za jednokratnu upotrebu od danas su zabranjeni u Crnoj Gori u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom.

Za nepoštivanje ove zakonske odredbe predviđene su kazne od hiljadu od 40 hiljada eura, piše Pobjeda.me.

Vlada je ranije donijela Uredbu o naknadi koju plaća prodavac lagane plastične kese za nošenje, debljine zida više od 50 mikrona.

"Propisano je da visina navedene naknade iznosi 0,03 eura po komadu, a obračunava se na osnovu mjesečnog izvještaja o količini kesa koju je prodavac stavio u promet", objašnjavaju u Vladi.

Uredba, kako su naveli, treba da doprinese smanjenju upotrebe plastičnih kesa i unaprijedi postojeće stanje upravljanja otpadom, čime se smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

"Sredstva od ove naknade uplaćivat će se na račun Fonda za zaštitu životne sredine i moći će se koristiti samo za finansiranje i kofinansiranje aktivnosti podizanja svijesti i pružanja informacija javnosti i kampanja o štetnosti upotrebe plastičnih kesa za životnu sredinu", ističu iz Vlade.

Danas je stupila na snagu zabrana upotrebe plastičnih kesa za nošenje debljine zida od 15 do 50 mikrona. To su otprilike one kese koje su prodavali u marketima na kasi, dok su u upotrebi dozvoljene kese do 15 mikrona, one tanje kese za pakovanje hrane i proizvoda.

Kese preko 50 mikrona debljine zida nisu zabranjene, ali će prodavci morati da plaćaju naknadu za njihovu upotrebu.

Prodavci će Agenciji za zaštitu životne sredine dostavljati izvještaje o količini prodatih kesa. Na osnovu njih će Agencija dostavljati visinu nadoknade i ta nadoknada se uplaćuje u Fond za zaštitu životne sredine, a ta sredstva će se iskoristiti za rješavanje nekih ekoloških pitanja i podizanje svijesti građana.

Pored zabrane kesa od 15 do 50 mikrona, zabranjeni su i neki plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu. To su prije svega štapići za uši, osim onih koji se koriste u medicinske svrhe, npr. za uzimanje briseva. Zatim plastične slamčice, ali i plastični pribor za jelo i određene kutije za pakovanje hrane.

Što se tiče kaznene politike, kazne će se kretati od 1.000 do 40.000 eura. Kazne idu za privredna društva, koja stavljaju u promet ove proizvode koji su zabranjeni, kao i za odgovorno lice u tom privrednom društvu, a tržišna inspekcija je organ nadležan za kontrolu.

Zakon predviđa i posebne naknade za odlaganje miješanog komunalnog otpada, jer je cilj da se smanji odlaganje otpada na deponijama i da se do 2030. godine zatvore deponije.

#CrnaGora #kese #Region #zabrana