Članak

KIJEV

Ozbiljno upozorenje iz Francuske Ruska pobjeda u Ukrajini donijela bi haos u međunarodnom sistemu

Govorio je istog dana kada su ruske snage objavile da su zauzele još jedno selo u istočnoj Ukrajini i nastavile sa stalnim napredovanjem.

(Patria) - Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Noel Barrot upozorio je jučer u Kijevu da će Rusija, ako pobijedi Ukrajinu na bojnom polju, posijati "haos" u međunarodnom sistemu, javio je AFP.

Govorio je istog dana kada su ruske snage objavile da su zauzele još jedno selo u istočnoj Ukrajini i nastavile sa stalnim napredovanjem.

Barrotova posjeta, koja ima za cilj da podvuče nepokolebljivu podršku Pariza Ukrajini, dolazi na kraju sedmice u kojoj je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio svoj "plan pobjede" da porazi Rusiju, ponovo pozivajući na pojačanu podršku Zapada.

- Ruska pobjeda bi opravdala zakon jačih i ubrzala međunarodni poredak ka haosu - rekao je Barrot zajedno sa svojim ukrajinskim kolegom Andrijem Sibigom.

Na pitanje ukrajinskog novinara da li Pariz podržava "plan pobjede" Zelenskog, Barrot je rekao: "Podržavamo plan pobjede jer smo uz Ukrajinu skoro 1.000 dana."

Tokom drugih svojih napomena, Barrot je samo koristio opštiji izraz "mirovni plan" kada je govorio o mogućnosti okončanja sukoba.

Pariz, kao i druge zapadne pristalice Ukrajine, nije iznio zvaničan stav kao odgovor na prijedloge Zelenskog i proučava detalje.

Nakon sastanka s Barrotom u Kijevu, Zelenski je rekao da je zahvalan Francuskoj na podršci "planu pobjede" koji može "približiti pravu diplomatiju i pravedan mir".

- Sastanak je bio upravo ono što nam je trebalo - rekao je u svom večernjem obraćanju.



"Plan pobjede"

Centralni dio plana Zelenskog je da se Ukrajini odmah uputi poziv za pridruživanje NATO-u.

Barrot je rekao da je Pariz "otvoren" za ideju da uputi poziv za pridruživanje NATO-u i da o tome razgovara sa drugim članicama Alijanse.

Plan Zelenskog također odbija teritorijalne ustupke i poziva saveznike da ukinu ograničenja za korištenje doniranog oružja dugog dometa protiv vojnih lokacija unutar Rusije. Također predlaže raspoređivanje "nenuklearnog strateškog paketa odvraćanja" na ukrajinskoj teritoriji.

Otkako je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022., Kijev je iznio nekoliko prijedloga, inicijativa i principa za koje kaže da bi trebalo da budu u osnovi bilo kakvog okončanja sukoba.

U junu je skoro 80 zemalja podržalo "formulu mira" od deset tačaka koju je predložila Ukrajina i koja kaže da se njen teritorijalni integritet mora poštovati.

Uoči Barrotove posjete, francusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da Pariz pozdravlja ciljeve na kojima počiva najnovija inicijativa, u kojoj se detaljno navodi kako Kijev vjeruje da može dobiti rat.

Zelenski je prošle sedmice išao na turneju po Evropi kako bi obavijestio ključne lidere, uključujući Emmanuela Macrona, prije nego što je javno iznio neke detalje plana.

Američki predsjednik Joe Biden i čelnici Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva u petak su izrazili svoju "odlučnost da nastave podržavati Ukrajinu u njenim naporima da osigura pravedan i trajni mir".



Sjevernokorejske trupe

Sibiga je u subotu upozorio da učešće sjevernokorejskih vojnika koji se bore za Rusiju nosi "ogromnu prijetnju dalje eskalacije". Postojao je rizik da rat "pređe sadašnje granice".

Špijunska agencija iz Seula saopštila je u petak da je Sjeverna Koreja odlučila poslati "velike" trupe da podrže rat Moskve u Ukrajini, izvještavajući da je 1.500 specijalnih snaga već na ruskom Dalekom istoku i na obuci.

Rusija je u subotu imala najnovije teritorijalno napredovanje, rekavši da je zauzela selo Zorjane u istočnoj Ukrajini. Ruske snage stalno napreduju u istočnom regionu Donjeck, čak i dok Kijev nastavlja da sprovodi prekograničnu ofanzivu na rusku pograničnu oblast Kursk.

Rusija je koncentrisala svoju ofanzivu na Kurahov, dom za oko 20.000 ljudi prije ruske invazije, i stratešku nagradu grad Pokrovsk, nekih 30 kilometara sjeverno.

Ukrajina se bori sa nedostatkom ljudstva i municije suočena je sa bolje opremljenom ruskom vojskom.

Francuski ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu rekao je odvojeno da Pariz naručuje novu opremu za ukrajinsku vojsku koristeći 300 miliona eura kamata od zamrznute ruske imovine.

Nova isporuka će uključivati dvanaest Cezar haubica, rekao je Lecornu za nedjeljno izdanje La Tribunea, javio je AFP.

#Francuska #RatUUkrajini #rusija #ukrajina #Svijet