Članak

BIVŠI KANTONALNI MINISTAR

Bečarević: Kanton Sarajevo nema novca, enormno se zadužuje uzimajući kredite

Vlada Kantona Sarajevo (KS) pred brojnim je izazovima, posebno finansijskim.

Foto: Hayat/YouTube/Screenshot

(Patria) - Vlada Kantona Sarajevo (KS) pred brojnim je izazovima, posebno finansijskim.

Dok raste dug, sve su vidljiviji problemi s kojima se suočavaju građani Sarajeva. Od suficita 35 miliona maraka za godinu dana došlo se do deficita koji je nešto veći od 80 miliona.

- Na jednoj od sjednica Vlade 2023. godine rekao sam da KS nema novca. Tada sam dočekan "na nož". Jednostavno sam se povukao jer su svi govorili da ima novca. Budžet KS je milijarda i po, to je za naše prilike velika količina novca.

Od najjačeg kantona u FBiH, koji je jači od cijele Rs, dovodite ga u položaj da će voditi ka nezgodnim trenucima, odnosno jednom revoltu svih onih koji su vezani za taj budžet - kazao je gostujući u emisiji '7PLUS' Hayat televizije predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH i bivši ministar u Vladi KS Almir Bečarević.

Ističe kako je zabrinut jer je KS već sada zadužen više od 850 miliona KM.

- Oni posuđuju novac. Vlada FBiH traži od javnih preduzeća da kupuju njene obveznice. To je neracionalno vođenje i enormno zaduživanje. Crtano im je šta će se desiti s budžetom, ali oni idu "grlom u jagode" i uzimaju kredite - naveo je Bečarević.

Upozorio je i na problem zagađenja zraka o kojem se, kako kaže, samo govori, a ništa ne poduzima.

- U posljednjih 48 sati Sarajevo je među najzagađenijim gradovima. Već smo na 7. mjestu, a tek je počela sezona grijanja. Ministri i premijeri nemaju tri godine radnog staža u privredi i oni nas vode - kaže Bečarević.

Podsjeća da je još prošle godine upozoravao i na klizišta koja prijete Sarajevu.

- U avgustu 2023. sve sam slikao i dostavio Vladi. Uopšte nisu reagovali - dodao je Bečarević.

#AlmirBečarević #KantonSarajevo #VladaKs #bih #politika