Članak

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Trump: Smrt Sinwara olakšava postizanje mira, planiram razgovarati s Netanyahuom

(Patria) - Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je u petak da smrt vođe palestinske
grupe Hamas Yahya Sinwara olakšava izglede za mir u Gazi, javio je Reuters.

„Mislim da to olakšava“, rekao je novinarima kada je stigao u Detroit na predizborne događaje.

Sinvar (62), arhitekta smrtonosnog napada na Izrael 7. oktobra 2023., ubijen je u srijedu u izraelskoj operaciji u južnom dijelu Pojasa Gaze. U Hamasovom napadu 7. oktobra 2023. ubijeno je 1.200, a oko 250 ljudi je uzeto za taoce.

Trump je također rekao da planira uskoro razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Pohvalio je izraelskog lidera da je radio dobar posao dok je napadao administraciju predsjednika Joea Bidena.

„Zvao me je. Nisam razgovarao s njim. Vjerovatno ću sada razgovarati s njim“, rekao je Trump.

„Biden pokušava da ga zadrži… i vjerovatno bi zapravo trebao raditi suprotno.“

Biden i potpredsjednica demokrata Kamala Harris, s kojom se Trump suočava u teškoj utrci za američke izbore 5. novembra, zadržali su snažnu podršku Izraelu u njegovim ratovima u Gazi i Libanu. Ipak, Washington je ranije ove sedmice poslao pismo Izraelu tražeći da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi ili da se suoči s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći.

Izraelski rat u Gazi ubio je skoro 42.000 Palestinaca, raselio gotovo cjelokupno stanovništvo od 2,3 miliona, izazvao glad i doveo do optužbi za genocid na Svjetskom sudu koje Izrael negira. Izrael je također nedavno eskalirao svoju vojnu kampanju u Libanu gdje je ubijeno preko 2.000, a raseljeno preko milion ljudi. Izrael kaže da gađa libanske militante Hezbollaha, koji su proteklih godinu dana bili uključeni u prekograničnu vatru s Izraelom.

#aktuelno #Biden #Gaza #Israel #Hamas #Netanyahu #Kamala #Detroit #Liban #DonaldTrump #YahyaSinwar