Članak

BERLIN

Biden u oproštajnoj posjeti Njemačkoj, razgovarao sa Scholzom, Macronom i Starmerom

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je danas saveznike NATO-a da nastave podržavati Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je danas saveznike NATO-a da nastave podržavati Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Biden se nalazi u oproštajnoj posjeti Njemačkoj samo nekoliko sedmica prije američkih izbora.

U Berlinu se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Keirom Starmerom.

Razgovarali su o nizu pitanja iza zatvorenih vrata - uključujući i to kako nastaviti podržavati Ukrajinu protiv ruske agresije, ali i situaciju na Bliskom istoku koja se brzo mijenja.

- Razgovarali su o planu pobjede predsjednika Zelenskog i o tome kako svi možemo raditi zajedno kako bismo pokušali vidjeti možemo li doći do pravednog mira koji će predsjednik Zelenski i ukrajinski narod odobriti. I naravno, znate, može implementirati - kazao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Dok se Ukrajina suočava s trećom zimom u ratu i gubicima na bojnom polju na istoku, Kijev i njegovi saveznici strahuju da bi potencijalni povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću značio smanjenje američke vojne podrške.

Biden je prethodno rekao da zapadni saveznici moraju "održati našu podršku dok Ukrajina ne postigne pravedan i održiv mir.

- Nalazimo se u veoma teškoj zimi. Ne možemo odustati - poručio je Biden.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski jučer je predstavio svoj "plan pobjede" Evropskoj uniji i NATO-u, ali njegovi saveznici nisu pristali na njegov zahtjev za hitno članstvo u NATO-u.

Washington i London su također odbili ukrajinske zahtjeve da mogu koristiti donirano oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar Rusije, a Berlin je odbio poslati vlastiti raketni sistem dugog dometa Taurus.

- Podržavamo Ukrajinu najjače što možemo i istovremeno se brinemo da NATO ne postane strana u ratu, kako se ovaj rat ne bi pretvorio u još veću katastrofu - rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

I brutalni sukob u Gazi ubacio se u državnu posjetu u petak, s vijestima da su izraelske snage ubile vođu Hamasa, kreatora napada od 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat.

Stojeći na pisti kasno sinoć nekoliko minuta nakon slijetanja u Nemačku, Biden se osvrnuo na ubistvo vođe Hamasa Yahye Sinwara od strane izraelskih trupa, nazvavši to "dobrim danom za svijet".

- Sada je vrijeme da krenemo dalje. Vrijeme je da se ovaj rat završi i da se ti taoci vrate kući - rekao je Biden.

Dodao je da će poslati državnog sekretara Anthonyja Blinkena u Izrael kako bi razgovarali o daljnim planovima.

Kirby je dodao da je prioritet administracije oslobađanje preostalih talaca koje drži Hamas.

#Berlin #Njemačka #JoeBiden #EmmanuelMacron #OlafScholz #Hamas #Palestina #Izrael #Svijet