Članak

BRISEL

Šef NATO-a: Nećemo se umoriti u pomaganju Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte izjavio je jučer u Briselu da će Savez nastaviti s pružanjem podrške Ukrajini i da je Rusija u krivu ako misli da će se NATO u tome umoriti.

(Patria) - Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte izjavio je jučer u Briselu da će Savez nastaviti s pružanjem podrške Ukrajini i da je Rusija u krivu ako misli da će se NATO u tome umoriti.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin bio bi krivo savjetovan ako misli da ćemo odustati od pomaganja Ukrajini, nastavit ćemo to raditi koliko god bude potrebno - rekao je Rutte na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane država članica NATO-a.

U okviru tog sastanka u četvrtak navečer održan je sastanak Vijeća NATO - Ukrajina, na kojem je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio svoj plan pobjede za okončanje rata.

Prva tačka tog plana je pozivnica za članstvo Ukrajine u NATO-u. Na pitanje kada bi Ukrajina mogla računati na pozivnicu, Rutte je izbjegao odgovor i istakao da će Ukrajina sigurno jednog dana biti članica, samo je pitanje kada će se to dogoditi.

- Ali to nije bio glavni fokus rasprave, već kako osigurati da niko u Moskvi ne misli da ćemo usporiti u pomaganju Ukrajini, nego da želimo pojačati našu industrijsku proizvodnju, pomoći ukrajinsku odbrambenu industriju - poručio je Rutte.

Upozorio je da Rusija i dalje ostaje glavna sigurnosna prijetnja za saveznike, da će NATO nastaviti modernizovati svoje sposobnosti i provoditi zajedničke vježbe kako bi osigurao da njegove konvencionalne i nuklearne sposobnosti ostanu snažne.

Istakao je da Putin sve više pribjegava neodgovornoj retorici, kazavši da Moskva može biti glasna, ali da je NATO snažan.

Rutte je također naveo da u ovom trenutku ne može potvrditi informacije prema kojima su sjevernokorejski vojnici poslani u pomoć ruskim snagama u Ukrajini.

- U ovom trenutku naša službena pozicija je da ne možemo potvrditi da su Sjevernokorejanci aktivno angažovani kao vojnici u ratnim naporima, što se naravno može promijeniti - dodao je Rutte.

#aktuelno #Rutte #Putin #Zelenski #NATO #Ukrajina #Brisel #Moskva #SjevernaKoreja #Industrija #Sigurnost