Članak

NEGIRAJU UMIJEŠANOST

Pentagon: Nema uloge SAD-a u operaciji Izraela u kojoj je ubijen vođa Hamasa

(Patria) - Američka vojska je sinoć saopštila da njene snage nisu imale nikakvu ulogu u izraelskoj operaciji u kojoj je ubijen vođa Hamasa Yahya Sinwar, čak i ako su američki obavještajci doprinijeli da Izrael razumije vođe Hamasa koji su prošle godine uzeli taoce, javio je Reuters.

„Ovo je bila izraelska operacija. Nije bilo američkih snaga direktno uključenih“, rekao je general-major Ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona.

„Sjedinjene Države su pomogle dajući informacije i obavještajne podatke koji se odnose na povratak talaca i praćenje i lociranje vođa Hamasa koji su bili odgovorni za držanje talaca. I to svakako doprinosi generalnoj slici.“

„Ali opet, ovo je bila izraelska operacija. I ja bih vas uputio na njih da razgovarate o detaljima kako je operacija prošla“, rekao je Ryder.

Njegov komentar uslijedio je nakon izjave predsjednika Joea Bidena o Sinwarovoj smrti u kojoj je Biden rekao da je nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. naredio američkom osoblju za specijalne operacije i obavještajnim službama da pomognu izraelskom lovu na Sinwara i druge vođe militanata.

#Aktuelno #Pentagon #Izrael #Hamas