Članak

PARTNERSKI ODNOS

Zajednička obuka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva trajat će od 20. oktobra do 1. decembra

(Patria) - Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva realizirat će zajedničke aktivnosti i obuku na vojnim lokacijama Rajlovac-Sarajevo, Dubrave-Tuzla, „Mika Bosnić“- Manjača i „Božan Šimović“- Čapljina, u razdoblju od 20. oktobra do 1. decembra 2024. godine.

Ovogodišnja zajednička aktivnost će uključivati naprednu obuku za urbane operacije i razvoj vođa, zajedno s obukom za međunarodne operacije potpore miru. Istovremeno, vojne jedinice obje zemlje će proći i obuku iz atomsko-biološko-hemijske obrane. Zajednička obuka će omogućiti vojnim profesionalcima iz obje zemlje da razmjenjuju iskustva i rade jedni uz druge, razvijajući interoperabilnost i operativne kompatibilnosti.

Ova obuka je nadogradnja dugogodišnje saradnje koja postoji između OS Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva na polju izgradnje odbrambenih sposobnosti, kroz koju pripadnici OS BiH stječu nova znanja, vještine i sposobnosti kroz zajednički rad. Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva će i ove godine imati prigodu koristiti unaprijeđene objekte za obuku u Središtu za borbenu obuku na Manjači te objekat za obuku u urbanim sredinama na lokaciji Dubrave-Tuzli, čiji razvoj je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Korištenjem ovakvih objekata pri izvođenju obuke, pripadnici OS BiH unaprijeđuju sposobnosti većeg doprinosa međunarodnim operacijama potpore miru širom svijeta.

#Aktuelno #Oružanesnage #UjedinjenoKraljevstvo #vježba