Članak

RATNA ŽARIŠTA

Netanyahu kaže da je u Libanu pronađeno najsavremenije rusko oružje, State Department podržava gađanje Hezbollaha

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je francuskim novinama da su izraelske snage pronašle „najsavremenije“ rusko oružje u pretresima baza Hezbollaha u južnom Libanu.

Netanyahu je za list Le Figaro, u intervjuu objavljenom u srijedu, istakao da je prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. godine samo libanskoj vojsci dozvoljeno da ima oružje južno od rijeke Litani, javio je AFP.

„Međutim, u ovoj oblasti, Hezbollah je iskopao stotine tunela i skrovišta, gdje smo upravo pronašli količinu najsavremenijeg ruskog oružja“, citira se Netanyahu u francuskom članku.

Washington Post, citirajući izraelske zvaničnike, izvijestio je da je rusko i kinesko protivtenkovsko oružje pronađeno u napadima Izraela unutar Libana otkako je prošlog mjeseca eskalirao sukob s Hezbollahom kojeg podržava Iran.

Izrael kaže da je cilj njegove vojne kampanje protiv Hezbollaha da region učini sigurnim kako bi se oko 60.000 evakuisanih stanovnika sjevernog Izraela moglo vratiti svojim domovima. Mnogi su napustili svoje domove zbog prekograničnog granatiranja između Izraela i Hezbollaha nakon početka rata u Gazi 7. oktobra prošle godine.

„Novi građanski rat u Libanu bio bi tragedija. Svakako nam nije cilj da ga provociramo. Izrael ne namjerava da se miješa u unutrašnje stvari Libana“, rekao je Netanyahu za Le Figaro.

„Naš jedini cilj je da omogućimo našim građanima koji žive duž granice sa Libanom da odu kući i osjećaju se sigurno“, dodao je.

Hezbollah i Izrael su se borili u artiljerijskom dvoboju koji se postepeno povećavao nakon što su Hamasovi napadi na Izrael pokrenuli rat u Gazi.

Otkako je Izrael započeo napade na Hezbollah, najmanje 1.373 osobe su ubijene u Libanu, prema podacima libanskog ministarstva zdravlja. Pretpostavlja se da je stvarni broj i vreći, navodi AFP.

Podrška State Departmenta Izraelu

Izrael ima pravo da gađa militantnu grupu Hezbollah koju podržava Iran, iako se možda krije u civilnim zgradama u Libanu, ali bi to trebao učiniti na način koji štiti civile, rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, javio je Reuters.

Upitan na redovnom brifingu za novinare o izraelskom zračnom napadu koji je uništio zgradu opštine u gradu Nabatieh u kojem je ubijeno 16 ljudi, uključujući gradonačelnika, Miller je rekao da ne može komentarisati konkretan napad, ali „ne želimo vidjeti civilne zgrade uništene.“

„Razumijemo da Hezbollah povremeno djeluje ispod civilnih domova, unutar civilnih domova. Vidjeli smo snimke, koji su se pojavili tokom protekle dvije sedmice, raketa i drugog vojnog oružja koje se drži u civilnim kućama“, rekao je.

„Izrael ima pravo da ide na te legitimne mete, ali to treba učiniti na način koji štiti civilnu infrastrukturu, štiti civile“, rekao je.

Washington podržava ograničene prodore Izraela da napadne i degradira Hezbollah, ali SAD se protive širokoj kampanji bombardovanja Bejruta i napadima koji ne izbjegavaju civilnu štetu, rekao je Miller.

Libanski zvaničnici osudili su napad od srijede, u kojem je ranjeno više od 50 ljudi u Nabatiehu, glavnom gradu provincije, rekavši da je to dokaz da se izraelska kampanja protiv oružane grupe Hezbollah sada prebacuje na Liban.

Privremeni premijer Libana Najib Mikati rekao je da je napad pogodio civile koji su se sastali radi koordinacije pomoći.

Miller je rekao da bi to bilo „neprihvatljivo“ ako bi Izrael namjerno ciljao na takav sastanak, ali je rekao da bi okolnosti trebalo provjeriti.

Ministar odbrane Yoav Gallant, tokom posjete sjevernom Izraelu u blizini granice, rekao je da Izrael neće zaustaviti napad na Hezbollah kako bi dozvolio pregovore.

„Hezbollah je u velikoj nevolji“, rekao je u saopštenju. „Pregovore ćemo voditi samo pod
paljbom. Ovo sam rekao prvog dana, rekao sam to u Gazi, a govorim i ovdje“, dodaje se.

#Gaza #Hezbollah #Izrael #Liban #Svijet