Članak

SJEDNICA U SARAJEVU

Vijeće ministara BiH razmatra inicijativu SIPA-e o rješavanju radno-pravnog statusa Zorana Galića

U Sarajevu će danas, sa početkom u 13 sati, biti održana 61. sjednica Vijeća ministara BiH, na čijem će se dnevnom redu naći 80 tačaka.

(Patria) - U Sarajevu će danas, sa početkom u 13 sati, biti održana 61. sjednica Vijeća ministara BiH, na čijem će se dnevnom redu naći 80 tačaka.

Između ostalog, državni ministri trebali bi razmatrati Prijedlog strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za period 2024-2027. godina, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog srednjoročnog programa rada Vijeća ministara BiH za period 2025-2027. godina (novi tekst).

Vijeće ministara BiH trebalo bi se izjasniti i o Nacrtu osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o načinu finansiranja i vođenju upravnih postupaka za procjenu uticaja na okoliš, izdavanju lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinske dozvole te izvođenju radova na teritoriji BiH za projekt koji se odnosi na poboljšanje plovnosti rijeke Save.

Među tačkama dnevnog reda je i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prvih šest mjeseci 2024., čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za period januar-juni ove godine.

Na dnevnom redu nalazi se i Inicijativa za rješavanje radno-pravnog statusa Zorana Galića, a predlagač je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Galić se nalazi u bijegu od 8. jula, a svoje odsustvo nije opravdao. Prvo je tražio bolovanje koje nije uspio izdejstvovati, a zatim i godišnji odmor koji mu direktor SIPA-e Darko Ćulum nije odobrio. Njegova šiht lista od 8. jula se ne popunjava niti mu se isplaćuje plaća. Putem advokatskog tima podnio je zahtjev za prijevremeno razrješenje zbog ispunjavanja uslova za penziju. No, ministri iz reda Bošnjaka ne žele podržati takvo rješenje već traže da se razriješi dužnosti bez ikakvih beneficija.

Za Galićem je raspisana crvena Interpolova potjernica, a sumnjiči se za zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.

Galić je godinama već odani kadar HDZ-a, a na čelu Granične policije BiH proveo je dva mandata, a od februara 2023. godine je zamjenik direktora SIPA-e.

#aktuelno #inicijativa #SIPA #Vijećeministara #ZoranGalić