Članak

VLADA FBIH

Omogućeno uvezivanje radnog staža za 30 radnika RMU Kakanj koji su stekli uslove za penziju

Odlukom se ovom rudniku odobrava uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO/MIO za 30 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, u ukupnom iznosu od 1.268.651,68 KM.

(Patria) - Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je Oduku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža radnicima Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ d.o.o. Kakanj.

Odlukom se ovom rudniku odobrava uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO/MIO za 30 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, u ukupnom iznosu od 1.268.651,68 KM.

Ovaj iznos isplatit će se iz sredstava RMU „Kakanj“, a za realizaciju odluke zaduženi su JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, RMU „Kakanj“, Federalni zavod za PIO i Porezna uprava FBiH.

Obrazloženo je da je Vlada Federacije BiH u prethodnom periodu donosila odluke o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za PIO/MIO za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava - rudnicima uglja u Koncernu „Elektroprivrede BiH“.

Ove obaveze su isplaćene iz sredstava zavisnih društava-rudnika, a obezbijeđena su odlukama o odobravanju sredstava za davanje pozajmica zavisnim društvima-rudnicima uglja od JP EP BiH, donesenim 25.5.2021. i 17.10.2023. godine.

U obrazloženju se navodi da je RMU „Kakanj“ „Elektroprivredi BiH“, kao vladajućem društvu, dostavio zahtjev da se uplatom doprinosa za PIO/MIO omogući uvezivanje radnog staža za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno sa 31.5.2024. godine.

Potom se ovo elektroprivredno preduzeće obratilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije sa molbom za donošenje Odluke o uplati zaostalih neuplaćenih obave za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose, a čijom realizacijom se omogućava nastavak procesa restrukturiranja rudnika uglja.

Strategija dugoročne obnove zgrada

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, donijela je zaključak o prihvatanju Strategije dugoročne obnove zgrada u Federaciji BiH za period do 2050. godine.

Vlada će ovu strategiju dostaviti Parlamentu FBiH radi razmatranja i donošenja. Radi se o razvojnom dokumentu koji predstavlja strateško opredjeljenje na zahtjeve energetske tranzicije i ublažavanje posljedica klimatskih promjena. Obnova zgrada s ciljem povećanja energijske efikasnosti i smanjenja emisija CO2 predstavlja razvojni fokus ovog dokumenta.

U obrazloženju je navedeno da će Vlada Federacije BiH, donošenjem i implementacijom Strategije, dati puni doprinos poboljšanju ključnih makroekonomskih indikatora kao što su rast BDP-a, zatim zaposlenosti, kao i životnog standarda građana, te smanjenje trgovinskog deficita.

Zakonski osnov za prihvatanje Strategije sadržan je u direktivama Evropske unije o energijskoj efikasnosti i o energijskim karakteristikama zgrada, čija provedba je obavezna u skladu sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice, Akcionim planom za energijsku efikasnost FBiH i Odlukom o izradi sektorske Strategije dugoročne obnove zgrada u FBiH.

U razlozima za donošenje, navodi se da se ova strategija bazira na projekciji energetskog sektora iz Integriranog plana za energiju i klimu BiH, predstavljajući njegov provedbeni dokument za komponentu energijska efikasnost.

Između ostalog, definirana su strateška opredjeljenja spram dugoročne obnove zgrada u FBiH za period do 2050. godine, uključujući opredjeljenja za tri desetogodišnja perioda do 2030., 2040. i 2050., a s ciljem energijski visokoefikasnog i dekarboniziranog fonda zgrada do 2050. godine.

Obrazloženo je da obnova stambenih i nestambenih zgrada primjenom mjera energijske efikasnosti producira manje gubitke energije, odnosno smanjenje potrebe za energijom, a čime se generiraju uštede u budžetima (javnim i privatnim) i postiže smanjenje emisija CO2.

Nadalje, intenzivna obnova doprinosi povećanom zapošljavanju kroz razvoj građevinskog sektora (inženjerske usluge, proizvodnja građevinskih materijala i proizvoda, te građevinske operative), te se povećava vrijednost i životni vijek obnovljenih zgrada, komfor i kvaliteta unutrašnjeg zraka.

Također, naglašeno je da je na putu naše zemlje ka EU neophodno bolje korištenje fondova EU za finansiranje razvojnih prioriteta. Stoga se napominje i da je postojanje strateških dokumenata koji artikuliraju razvojne prioritete, jedan od ključnih preduslova za pristup i korištenje EU fondova.

Strategijom je definirana i procjena potrebnih ulaganja, za što je istaknuto da će biti potrebno koristiti sve raspoložive izvore finansiranja poput budžeta različitih nivoa vlasti, dostupnih fondova EU, ulaganja kompanija - pružaoca energetskih usluga, zatim ulaganja iz sistema obaveza energetskih ušteda, kao i javno-privatnog partnerstva, te povlaštenih zajmova.

#VladaFederacije #VladaFBiH #BiH