Članak

NIJE PROŠAO PROVJERE

Zbog sumnje da je sarađivao s kartelom Tito i Dino: EUROPOL zabranio Munjiću dolazak na Konvenciju šefova policija u Hagu

Čelnici EUROPOL-a nisu dopustili direktoru Federalne uprave policije (FUP) Vahidinu Munjiću da prisustvuje Konvenciji šefova policije održanoj krajem septembra u središtu Evropske policije u Hagu.

(Patria) - Čelnici EUROPOL-a nisu dopustili direktoru Federalne uprave policije (FUP) Vahidinu Munjiću da prisustvuje Konvenciji šefova policije održanoj krajem septembra u središtu Evropske policije u Hagu, saznaje Istraga.ba.

Munjić je, kako saznaje ovaj portal, kao direktor FUP-a trebao biti dio tročlane bh. delegacije koju su još činili direktor SIPA-e Darko Ćulum i direktor policije Rs Siniša Kostrešević.

Ali kada je bilo izvjesno da će FUP predstavljati Vahidin Munjić, iz EUROPOL-a su obavijestili bh. vlasti da direktor FUP-a ne može ući u zgradu Evropske policije jer nije prošao njihove sigurnosne provjere.

Razlog je, saznaje Istraga, akcija "Crna kravata" u okviru koje je Tužilaštvo BiH hapsilo Vahidina Munjića zbog toga što je štitio federalne policajce koji su 2016. pratili narkobossa Edina Gačanina Tita. Upravo je akcija "Crna kravata" provedena u saradnji s EUROPOL-om.

Da su Kostrešević i Ćulum prisustvovali Konvenciji EUROPOL-a zvanično je objavljeno krajem septembra ove godine.

"Ilegalne migracije, trgovina narkoticima, online prevare, hibridne i cyber prijetnje bile su teme ovogodišnje Konvencije šefova policija članica EUROPOL-a, koja je održana u Hagu, Kraljevina Nizozemska u periodu od 23. do 29.9.2024. godine, u kojoj je učestvovao direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum.

Cilj Konvencije evropskih šefova policija koju organizuju EUROPOL i Vijeće Evropske unije između ostalog je i jačanje saradnje policija Zapadnog Balkana i policije EU.

Direktor Ćulum je izrazio spremnost za saradnju sa svim partnerima u cilju suzbijanja organizovanog kriminala, posebno se zahvalivši EUROPOL-u na podršci i operativnim informacijama koje su imale značajnu ulogu u istragama SIPA-e i rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela", saopšteno je iz SIPA-e. 26. septembra ove godine.

Slično saopštenje izdao je i MUP Rs, iz kojeg su čak priložili i fotografije na kojima se vide Kostrešević i Ćulum s čelnicima EUROPOL-a. Direktora FUP-a nema na tim fotografijama.


Ćulum i Kostrešević u EUROPOL-u

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Vahidina Munjića, te šefa Specijalne jedinice FUP-a Mustafe Selmanovića zbog sumnje da su sarađivali s ljudima bliskim narko kartelu Tito i Dino.

Munjić je hapšen u aprilu ove godine, ali mu Sud BiH nije odredio pritvor. Nakon toga, Vlada FBiH, uprkos brojnim kritikama iz Ambasade SAD-a, produžila je v.d. mandat Munjiću na poziciji direktora FUP-a.

Podsjećamo, Munjić je u februaru ove godine odlučio da trojici aktivnih pripadnika FUP-a koji su bili pratioci vođe kartela Edina Gačanina Tita više ne treba pristup tajnim podacima da bi obavljali svoje poslove.

Naime, on je donio odluku kojom se ukida stepen povjerljivosti za ukupno 16 pozicija u FUP-u.

Na tri od ukupno šesnaest pozicija nalaze se policajci Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić koji su, prema izvještaju FUP-a iz januara 2020., bili dio grupe specijalaca koji su u septembru 2016. čuvali vođu moćnog narko kartela Tito i Dino.

Policajci Druškić, Ćatić i Kadić pravosnažno su početkom ove godine izgubili pristup tajnim podacima, odnosno - nisu prošli sigurnosne provjere.

Kako ne bi ostali bez posla, Munjić, inače kadar porodice Čampara, donio je odluku kojom omogućava ovim policajcima da i dalje obavljaju svoju dužnost, bez obzira na to što nisu prošli sigurnosne provjere i što nemaju pristup tajnim podacima.

Upravo je ovo jedna od radnji zbog kojih je Munjić bio i uhapšen. Prilikom hapšenja, po naredbi Suda BiH od Munjića su oduzeta tri telefona koja je koristio.

Forenzičari su, kako saznaje Istraga, uspjeli otvoriti sva tri telefona. Prema informacijama Istrage, u telefonu postoje brojni dokazi o tome kako su bivši ministar Aljoša Čampara i njegov brat - državni tužilac Dubravko Čampara, posredno ili neposredno, upravljali svim Munjićevim postupanjima u slučaju narko kartela Tito i Dino.

U telefonu su pronađeni brojni kompromitirajući materijali koji povezuju Munjića, braću Čampare, ali i državnog tužioca Džermina Pašića...

#FUP #aktuelno #Istragaba #FederalnaUpravaPolicije #VahidinMunjić #EUROPOL