Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Đonlagić: Ustavni sud BiH je ustavna materija, tako ga treba i tretirati

Đonlagić se osvrnuo na izazove s kojima se u svom radu suočava Dom naroda, ali i na političke tenzije koje ometaju zakonodavni proces.

Foto: FTV

(Patria) - Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dženan Đonlagić (DF) gostovao je danas u emisiji BHT1 Uživo, a govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Đonlagić se osvrnuo na izazove s kojima se u svom radu suočava Dom naroda, ali i na političke tenzije koje ometaju zakonodavni proces. Također je analizirao izborni uspjeh DF-a, ističući ključne gradove i općine u kojima su ostvarili najbolje rezultate.

- Sve suprotno od onog što su ove dvije stranke obećavale građanima. Desila se promjena, ali nagore. Evidentno je da postoji problem kadroviranja od strane Naše stranke i Naroda i pravde.

Obećavali su transparentnost i meritokraciju, a od toga nema ništa - rekao je Đonlagić, komentarišući hapšenja u sarajevskom Javnom preduzeću Rad.

Za koaliciju na državnom nivou kaže da tu stvari ne funkcionišu - od trećeg mjeseca nema nijednog evropskog zakona.

- Vijeće ministara BiH ne usvaja zakone, FBiH nije u ništa boljem stanju, u parlamentarnim klupama stvari ne funkcionišu, nema odgovornosti - govori Đonlagić.

Za deficit od 80 miliona KM u Kantonu Sarajevo kaže kako je to i očekivano.

- Ovo je naslijeđeni deficit iz 2023. godine. Nisu vodili računa da će manji prihod biti s nivoa FBiH, prenapuhana je i prihodovna i rashodovna strana budžeta. Budžet KS je u ozbiljnom problemu. Ono što ja vidim kao rješenje je rebalans, da bi se godina privela kraju - ocjenjuje Đonlagić.

Na pitanje blokira li Dom naroda, odgovorio je sa - nipošto.

- Imali smo tri ili četiri sjednice od marta. Čak smo mi iz opozicije inicirali jednu. Dom naroda radi - govori Đonlagić.

Smatra kako je nedopustivo da neustavan tekst Prijedloga zakona o Ustavnom sudu uđe u parlamentarnu proceduru.

- Mi moramo napraviti državu kako treba. Došli smo u fazu da je Parlamentarna skupština teren gdje se prebrojavaju glasovi hoće li se raspakovati Ustavni sud.

Dom naroda treba pronaći rješenje. Ono što je važno kazati jeste da je Ustavni sud BiH ustavna materija. To su kazali i OHR, i Ambasada SAD-a ranije - zaključio je Đonlagić.

#aktuelno #DemokratskaFronta #DomNaroda #DženanĐonlagić #Parlament #Parlamentarnaskupština #politika