Članak

PREDSJEDNICA CIK-a

Hadžiabdić: Izlaznost na Lokalnim izborima 47,72 posto

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je večeras da je izlaznost na današnjim Lokalnim izborima iznosila 47,72 posto.

(Patria) - Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je večeras da je izlaznost na današnjim Lokalnim izborima iznosila 47,72 posto.

Prema njenim riječima, u ovaj procenat nisu uneseni rezultati o odazivu sa tri biračka mjesta - u Kotor Varoši, Istočnom Starom Gradu i Čapljini.

- Cijeneći ovaj podatak sa činjenicom da izbori nisu održani u svim izbornim jedinicama, da su odgođeni i da ovo nisu baš kompletni podaci - rekla je Hadžiabdić, istakavši da je izlaznost 2022. iznosila 50,43 posto.

Istakla je da su se pilot projekti uvođenja inovativnih i novih tehnologija u izborni proces na Lokalnim izborima 2024. u Bosni i Hercegovini pokazali uspješnim.

Dodala je da su zahvaljujući toj tehnologiji nakon 20 minuta od zatvaranja birališta dobili 45 posto rezultata.

- Ova tehnologija u ovom momentu, pored svojih problema koji su bili očigledni u toku dana i o kojima trebamo sada i razmišljati i analizirati, pokazala se jako efikasnom u smislu bržeg i efikasnijeg procesa, što je za nas značajan rezultat i ova brzina nas ohrabruje bez obzira što možemo govoriti o određenim poteškoćama - navela je Hadžiabdić.

Što se tiče sigurnosnog aspekta, dodala je da su u CIK-u zadovoljni izvještajima iz operativnih štabova lokalnih izbora.

#IrenaHadžiabdić #cik #Izlaznost #LokalniIzbori #aktuelno