Članak

SOLIDARNOST S KOMŠIJAMA

I Crna Gora šalje pomoć BIH

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Danilo Šaranović saopštio je da će crnogorski spasioci učestvovati u spasilačkim akcijama, nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu.

(Patria) - Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Danilo Šaranović saopštio je da će crnogorski spasioci učestvovati u spasilačkim akcijama, nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu.

- Sagledavajući dostavljeni zahtjev za pomoć, Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji s opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost glavnog grada, prijestonice Cetinje, opština Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi, Plužine i Nikšić i vatrogasaca-spasilaca, izrazilo je spremnost da pruži pomoć.

Tim se sastoji od komponente za traganje i spašavanje iz ruševina i komponente tima visokog kapaciteta za crpljenje vode, koji ukupno broji 23 vatrogasca-spasioca, pet pripadnika Crvenog krsta Crne Gore i četiri pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje, koji čine menadžment tima - naveo je Šaranović.

Kako je dodao, tim sa sobom nosi odgovarajuću opremu za traganje i spašavanje iz ruševina i dvije pumpe visokog kapaciteta za crpljenje vode.

Šaranović poručuje da Crna Gora još jednom dokazuje humani karakter.

- Pet vatrogasaca iz Podgorice krenuće sutra u Bosnu i Hercegovinu kako bi se pridružili akciji saniranja posljedica katastrofalnih poplava - kazao je portalu ETV v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja glavnog grada Zdravko Blečić.

Istakao je da će podgorički vatrogasci ostati da pomažu susjedima koliko god to bude potrebno.

- Mi smo bili pripravni od prvog trenutka, naša Služba se stavila na raspolaganje susjedima, ali smo morali da ispoštujemo procedure Mehanizma civilne zaštite EU.

Sutra bi trebalo da krene pet naših službenika, a tražio sam da budu raspoređeni tamo gdje je najteže, jer smo spremni da odgovorimo zadatku - naglasio je Blečić.

Kako je dodao, spremne su i zamjene, ukoliko se podgorički vatrogasci zadrže u BiH duže od pet dana.

- Saosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najmilije i svoju imovinu. Mi smo u svakom trenutku spremni da pomognemo u okviru svojih mogućnosti - poručio je Blečić.

I pripadnici cetinjske Službe zaštite i spašavanja Filip Latković i Igor Jovićević dio su tima kojiće pružiti pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine.

Njih dvojica, prema riječima vatrogasca-spasioca Filipa Latkovića, večeras putuju za Podgoricu kako bi se sa Nacionalnim timom Crne Gore, obučenim za djelovanje tokom prirodnih katastrofa i kriznih situacija, pridružili kolegama u Bosni i Hercegovini i pomogli na saniranju štete prouzrokovane poplavama.

- Večeras ćemo prespavati u trening centru Direktorata za vanredne situacije u Podgorici, odakle ćemo sutra oko 4.30 krenuti za Bosnu. Tamo ćemo ostati do daljnjega - kazao je Latković za radio Cetinje.

Iz Bara će ka BiH krenuti četvorica vatrogasaca, i to komandir Aco Vulević, zajedno sa Draganom Radanovićem, Ivanom Nikolićem i Balšom Budimićem, saopšteno je iz opštine Bar.

"Oni će uz pomoć savremene opreme, pumpi za vodu visokog kapaciteta i druge specijalizovane opreme, priteći u pomoć svojim kolegama iz BiH u saniranju posljedica poplava.

Ova akcija solidarnosti još jednom pokazuje predanost i hrabrost naših vatrogasaca u pružanju podrške i pomoći onima kojima je najpotrebnija", navode u saopštenju.

(N. Kovačević)

#aktuelno #BosnaIHercegovina #CrnaGora #pomoč #Poplave