Članak

PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski: Trajni mir moguć samo bez trgovine teritorijom

Sve što je uključeno u Plan pobjede apsolutno je realno za naše partnere. Svijet posjeduje taj resurs jačanja koji nam omogućuje da napredujemo prema Formuli mira.

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je trajni mir u Ukrajini moguć samo prema međunarodnom pravu i bez ikakve trgovine suverenitetom ili teritorijom.

- Sve što je uključeno u Plan pobjede apsolutno je realno za naše partnere. Svijet posjeduje taj resurs jačanja koji nam omogućuje da napredujemo prema Formuli mira.

Naš cilj, naš zadatak je osigurati Ukrajini trajan mir i sigurnost. To je moguće samo prema međunarodnom pravu i bez ikakve trgovine suverenitetom ili teritorijama, tačno kako je definisano u Formuli mira - smatra Zelenski.

Naglašava da je Ukrajini potreban stvaran, pravedan mir i zagarantovana zaštita od rata.

- To je moguće jedino iz jake pozicije kada su i naši ljudi i naši partneri istinski ujedinjeni. To je ono za što radimo.

Zahvalan sam svima koji nam pomažu i koji su spremni učiniti sljedeću sedmicu historijskom na mnogo načina - poručio je Zelenski u svom obraćanju.

Ukrajinski predsjednik se pritom referira na sastanak Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine koji je na rasporedu iduće sedmice.

Zelenski je naveo da timovi Ukrajine i SAD-a, kao i drugi partneri rade na pripremi sastanka Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine te na značajnim odlukama i, uopšte sastancima i pregovorima planiranim za sljedeću sedmicu".

- Ova sedmica može biti pozitivna za našu odbrambenu sposobnost i viziju kako bi rat trebao završiti. Učinit ćemo sve za to; učinit ćemo to 100% i učinit ćemo to učinkovito - dodao je Zelenski.

Financial Times jučer je izvijestio da Ukrajina i njeni zapadni saveznici raspravljaju o mogućem kompromisu koji bi mogao omogućiti Kijevu članstvo u NATO-u, u zamjenu za diplomatsko rješenje pitanja teritorije pod ruskom okupacijom u budućnosti.

#aktuelno #rusija #VolodimirZelenski #UKRAJINA