Članak

NAJVIŠI VRH SARAJEVSKOG OZRENA

Prijatelji postavili spomen ploču Dženanu Uščupliću na Bukoviku, prisustvovao i Husref Musemić

(Patria) - Na Bukoviku, vrhu sarajevskog Ozrena danas je postavljena spomen ploča tragično stradalom fudbaleru FK Sarajevo Dženanu Uščupliću.

Spomenik su u prisustvu nekadašnjeg asa i trenera Husrefa Musemića postavili njegovi prijatelji uz poruku da Dženo nikada neće biti zaboravljen.

Dženan Uščuplić tragično je stradao u nevremenu 8. augusta ove godine na planini Zelengora, gdje su prijatelji također postavili spomen ploču.



Ovaj bivši fudbaler, a kasnije i trener FK Sarajevo volio je prirodu i planinu podjednako kao i fudbal.

Dženan Uščuplić je rođen 18. avgusta 1975. godine u Sarajevu, a nakon što je prošao omladinsku školu Željezničara, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pristupa redovima Sarajeva. Kao i većina tadašnjih mladih igrača Sarajeva, svoj prvi meč odigrao je u martu 1994. godine protiv selekcije UNPROFOR-a.

Igrao je na poziciji lijevog bočnog, ali mu nisu bili strani ni ofanzivni zadaci. Poznat po razornom udarcu, bio je u prvim poslijeratnim godinama najbolji bek Prve lige BiH, te standardni član mlade reprezentacije.

Ukupno je Uščuplić u dresu Sarajeva odigrao 121 zvanični meč, te postigao 28 golova. Sa Sarajevom je osvojio tri Kupa BiH i jedan Superkup, a nakon prerano završene karijere posvetio se trenerskom poslu.

Bio je trener više ekipa FK Sarajevo.

#aktuelno #DženanUščuplić #FKSarajevo #HusrefMusemić #Superkup #TrenerskiPosao #Zelengora #Željezničar