Članak

MINISTAR ODBRANE BIH

Helez: Oružane snage ostaju u Jablanici koliko god bude trebalo

Ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio je danas Jablanicu, općinu najteže pogođenu katastrofalnim poplavama u našoj zemlji.

(Patria) - Ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio je danas Jablanicu, općinu najteže pogođenu katastrofalnim poplavama u našoj zemlji.

Helez je tom prilikom razgovarao s načelnikom Damirom Šabanovićem, drugim predstavnicima općinske vlasti i građanima te im ponudio punu pomoć Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

"Od ranog jutra su pripadnici Oružanih snaga BiH angažovani na području Jablanice, spašavaju civile i njihovu imovinu te pomažu mještanima u otklanjanju posljedica poplava.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su prvi reagirali, nekoliko sati prije pripadnika drugih spasilačkih službi te su spasili mnoge živote.

U operaciju spašavanja uključen je helikopter, inžinjerijske mašine, te pješadijske jedinice OS BiH.

Nažalost, poplave su odnijele i ljudske živote. Porodicama stradalih upućujem najiskrenije saučešće. Moje misli i molitve su uz njih.

Koliko god bude trebalo Oružane snage BiH ostaju u Jablanici i pomagat će građanima ove općine.

Također, pored angažmana Oružanih snaga BiH u Jablanici, pomažemo i u Konjicu, Kiseljaku, Fojnici, Brezi te svim drugim područjima pogođenim poplavama.

Vijeće ministara BiH će iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH odobriti sredstva za pomoć stanovništvu pogođenih područja te radi na primanju međunarodne pomoći za pomoć poplavljenim općinama.

Bit će potrebno da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini sarađuju kako bi se otklonile posljedice ovih katastrofalnih poplava", poručio je Helez.

#Jablanica #ministarodbrane #Poplave #ZukanHelez #aktuelno