Članak

PODJELA STRANAČKOG PLIJENA

Lidija Bradara za generalnog revizora FBiH predložila Mirzu Kudića, a za njegovog zamjenika kćerku Čovićevog kuma

Prijedlog je uputila predsjedavajućem Zastupničkog doma PFBiH Draganu Miokoviću i predsjedavajućem Doma naroda PFBiH Tomislavu Martinoviću.

(Patria) - Predsjednica FBiH Lidija Bradara predložila je Parlamentu FBiH imenovanje Mirze Kudića (Naša stranka) za generalnog revizora i Nine Džindić (kćerka Branka Kolobarića, kuma predsjednika HDZ-a Dragana Čovića) za zamjenika generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija u FBiH, saznaje Istraga.ba.

Prijedlog je uputila predsjedavajućem Zastupničkog doma PFBiH Draganu Miokoviću i predsjedavajućem Doma naroda PFBiH Tomislavu Martinoviću.

U prijedlogu se Bradara pozvala na rang-listu Zajedničke komisije za provođenje procedure u vezi imenovanja generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora.

Zastupnik u PFBiH Damir Čavalić početkom septembra je upozorio na dogovor Trojke i HDZ-a, nazvavši ga podjelom stranačkog plijena.

- Naveo sam da je to nedopustivo i apelovao na političke stranke da odustanu od navedenog - ne zbog mene, već zbog građana FBiH, ekonomije, društva, inače očuvanja federalne demokratije.

Ako već sve ide u paketu podjele plijena, hajde barem da zaštitimo revizore. Ove sedmice su se napokon 'otkrile karte' u vezi 'stranačkog plijena' tj. Ureda za reviziju koji bi trebao biti nepolitičan.

Iako je bilo prijavljeno 20-tak odličnih kandidata za koje, kao kolega ekonomista, mogu potvrditi da vladaju znanjem iz oblasti revizije, na kraju je svejedno instrukcija iz političkih stranaka bila presudna (u ovom slučaju NS/HDZ): Mirza Kudić, uime NS i Nina Džidić, uime HDZ (kćerka kuma gospodina Čovića)", kazao je Čavalić.

Apelovao je tada da se dostavi lista više kandidata jer predsjednica FBiH nije prisustvovala intervjuima.

#aktuelno #DraganČović #FederalniRevizori #HDZ #IstragaBa #LidijaBradara #NašaStranka