Članak

IMA LI PRIJETNJE

Helez: Preventivno sam naredio povišene mjere osiguranja komandi, objekata i skladišta OS BiH

(Patria) - Prema nezvaničnim informacijama u toku su pregledi svih objekata OSBiH i kasarni zbog navodnih prijetnji, ali još uvijek nema zvanične potvrde iz Ministarstva odbrane BiH.

U međuvremenu oglasio se ministar odbrane Zukan Helez.

"Nažalost, svjedočimo eskalaciji ratnih dešavanja na Bliskom Istoku i u Ukrajini. S tim u vezi, potencijalnim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu, naredio sam da se uvedu povišene mjere osiguranja za objekte komandi, jedinica, objekata i skladišta naoružanja i municija u sastavu Oružanih snaga BiH u cilju zaštite personala, objekata i materijalnih sredstava Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH.

Ove mjere su preventivnog karaktera i bit će na snazi do daljnjeg. Građani u Bosni i Hercegovini ne treba da strahuju, sigurnosna situacija u našoj zemlji je stabilna i nema nikakvih informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja. Povišene mjere obezbjeđenja se isključivo odnose na vojne objekte", poručio je Helez.

Kako je kazala Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e za N1 upućen je dopis svim policijskim snagama i firmama koje se bave proizvodnjom oružja da pojačaju mjere sigurnosti.

“Mi već postupamo po nalogu Tužilaštva BiH. Prethodnih dana bile dojave bombi u tržnim centrima, Predsjedništvo BiH, Međunarodni aerodrom Sarajevo… Sada su bile na meti i prostorije Oružanih snaga BiH. Imamo ta saznanja. Radimo isključivo po nalogu Tužilaštva BiH”, kazala je Miovčić.

“Odmah smo obavijestili OSA-u, NATO, EUROPOL do kakvih smo saznanja smo došli. Kolege su na terenu i rade po nalogu Tužilaštva BiH”.

Podsjetimo, SIPA intenzivno radi na pronalasku IP adrese osobe koja je uputila prijetnju.

#aktuelno #kasarna #ZukanHelez #prijetnje