Članak

POTVRĐENO IZ AMBASADE

Bh. državljanka zatražila pomoć u evakuaciji iz Libanona

Državljanka Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Libanonu zatražila je pomoć države u evakuaciji za sebe i svoju majku.

(Patria) - Državljanka Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Libanonu zatražila je pomoć države u evakuaciji za sebe i svoju majku.

Ovu informaciju danas je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila Ambasada BiH u Jordanu, koja je nadležna i za Libanon.

- Sabina Nehme i njena majka Hafa imaju važeće pasoše BiH. Ambasada radi na tome da pomogne bh. državljankama - kaže Satko Bitanga, ministar savjetnik Ambasade BiH u Ammanu.

Dvije žene obratile su se mailom i napisale da nema letova i da su okružene bombardovanjem, te da se nalaze u Beqaau, istočnom dijelu Libanona, blizu granice sa Sirijom.

"Ovdje smo došle nakon što je počelo granatiranje Tyrea. Želimo otići što je prije moguće", napisala je Sabina Nehme u mailu Ambasadi.

Još pet državljana BiH je u Libanonu. Oni rade za agencije Ujedinjenih naroda i nisu zatražili pomoć BiH u evakuaciji. U Libanonu je i jedan bh. državljanin koji je košarkaški trener. Ambasada je navela da su ove osobe rekle da su na sigurnom.

"Kontaktirali smo sa svim bh. državljanima, koji su nam se do danas javili, evidentirali ih, te o svemu obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Prema informacijama kojima raspolažemo, iz Libana se može trenutno izaći samo kopnenim putem preko Sirije, a što su mnogi Libanci bježeći od rata i izraelskog bombardovanja već i učinili", navedeno je iz Ambasade za RSE.

U izraelskim napadima nije ranjen niti stradao niko od bh. državljana, informacije su kojima raspolaže Ambasada na osnovu podataka iz Počasnog konzulata BiH u Bejrutu, Ambasade Libanona u Ammanu i zvaničnih institucija Libanona.

Početkom avgusta, Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorilo je građane da ne putuju u Libanon zbog pogoršane sigurnosne situacije.

#Pomoć #Libanon #aktuelno #bejrut