Članak

PREMIJER ZDK

Pivić na otvaranju sajma ZEPS: Vlada spremna da bude servis svim investitorima

Svečano je otvoren 30. generalni bh. sajam ZEPS koji je na Kamberovića polju, na izložbenoj površini oko 20.000 kvadratnih metara, okupio 400 izlagača sa oko 1.200 brendova.

(Patria) - Svečano je otvoren 30. generalni bh. sajam ZEPS koji je na Kamberovića polju, na izložbenoj površini oko 20.000 kvadratnih metara, okupio 400 izlagača sa oko 1.200 brendova.

Sajam traje do 5. oktobra, a zemlja partner je Republika Turska koja se u posebnoj sajamskoj hali predstavlja sa 35 velikih kompanija.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, pozdravljajući brojne zvanice iz zemlje i svijeta, izrazio je zadovoljstvo što je Vlada koju predvodi odigrala važnu ulogu u vraćanju sajma, a pogotovo privlačenja Turske kao zemlje partnera.

- Sretan sam i ponosan što smo dočekali ovaj veliki dan za našu Zenicu i našu privredu. ZEPS je gotovo dvije i po decenije bio jedan od simbola Zenice i događaj koji smo svi željno čekali.

Ponosan sam i kao premijer Zeničko-dobojskog kantona zbog našeg doprinosa oživljavanju ZEPS-a - rekao je premijer Pivić.

Zahvalio je organizatoru, firmi Tapas iz Zenice, vlasniku licence ZEPS-a, a posebno Šefiku Avdagiću, predsjedniku Istanbulske privredne komore, koji se maksimalno posvetio kako bi na sajam došle velike firme iz cijele Turske, članice druge po veličini privredne komore u svijetu.

Izrazio je dobrodošlicu stranim izlagačima, rekavši da u ovom kantonu mogu naći partnere u svim industrijama i branšama, jer u ZDK posluju desetine i desetine malih i srednjih preduzeća koja dobro posluju i orijentisana su ka izvoznim tržištima.

- Naš kanton je zaista zamajac realnog sektora FBiH i države BiH! Siguran sam da su tome doprinijele i mjere poticaja kantonalne Vlade.

Naša priča o jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta počela prije gotovo dvije decenije, a mnogi programi i mjere poticaja su bili pionirski na ovim prostorima.

Cilj ovih mjera je bio osnaživanje kompanija i obrta te stvaranje ambijenta u lokalnim zajednicama za privlačenje investicija, otvaranje novih pogona i zapošljavanje - rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da je Vlada ZDK ove godine napravila najveći iskorak u finansijskom smislu, tako da je za poticaje privredi izdvojila rekordnih 9,4 miliona KM, od čega 3 miliona za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, milion za podršku obrtima i tradicionalnim zanatima, po pola miliona za jačanje turizma te podršku organizaciji i učešće na sajmovima, među kojima je i sajam ZEPS.

- Godinama podstičemo i pomažemo izgradnju poslovnih zona. Imamo ih 22 sa hiljadama zaposlenih i nema nijedne poslovne zone da Vlada i Ministarstvo privrede nisu učestvovali u njihovoj izgradnji. Vlada koju predvodim napravila je snažan zaokret prema privredi i privrednicima.

Ne želimo i ne možemo sve svesti na administrativne mjere i procedure, nego smo se angažovali na traženju novih investitora i partnera. Otuda i priča o našem angažmanu i podršci ZEPS-u i partnerstvu sa Turskom - rekao je premijer Pivić.

Istakao je da su vrata Vlade ZDK-a otvorena za investitore iz cijelog svijeta, kao i za domaće ulagače, kojima želi biti servis, a koji žele da iskoriste komparativne prednosti ove regije, a jedna od najznačajnijih je geografski položaj i blizina zapadnoevropskog tržišta.

Predsjednik Istanbulske privredne komore Šekib Avdagić, koji je rođen u Zenici, a decenijama živi i radi u Turskoj, izrazio je zadovoljstvo što je Republika Turska dobila priliku da predstavi svoja privredna postignuća na sajmu ZEPS, rekavši da su kompanije iz te zemlje spremne da ulažu kapital u BiH.

Nakon presijecanja vrpce i svečanog otvaranja sajma, upriličen je obilazak sajamišta, a ovom prilikom predstavljen je i električni terenac "Togg", ponos turske automobilske industrije, koji je prvi put predstavljen izvan granica Republike Turske.

Avdagić je rekao da je i ovo potvrda koliko Turska pridaje važnosti jačanju saradnje između dvije zemlje na svim poljima.

#NezirPivić #Biznis #ekonomija #ZDK #Zeps2024 #sajam