Članak

ZAKAZAN NASTAVAK 8. OKTOBRA

Džonlagić o nastavku sjednice Doma naroda PS BiH: Nećemo učestvovati sve dok je na dnevnom redu razvaljivanje Ustavnog suda

(Patria) - Nastavak 14. sjednice Doma naroda PS BiH koja je prekinuta 18. marta jer je na dnevni red uvršten Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH delegata Želimira Neškovića (SDS), nakon čega je Klub Bošnjaka napustio sjednicu zakazan je za 8. oktobar.

Od marta do danas održane su dvije hitne sjednice, a na julskoj je usvojen Budžet institucija BiH, te izmjene Zakona o VSTV i Zakona o javnim nabavkama. Iako je nastavak 14. sjednice bio zakazan i za 27. juni za rad nije bilo kvoruma.

Prijedlogom koji se našao na dnevnom redu zahvaljući glasovima Kluba Srba i Kluba Hrvata (izuzev Zlatka Miletića) predviđa se da se zamijene sudije izabrane od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava na način da Predstavnički dom Federacije BiH izabere dvojicu sudija u Ustavni sud BiH, a Narodna skupština Rs jednog sudiju koji će preuzeti funkciju od sadašnjih troje stranaca.

Dženan Đonglagić delegat DF-a u Klubu Bošnjaka kazao je za Patriju da neće učestvovati na ovoj sjednici.

"Dok je sadržaj neustavnog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevnom redu ne učestvujemo. Država nije lutrija da se s njom poigravaju. Razvaljivanje Ustavnog suda BiH je razvaljivanje države. Svaki dnevni red bez ove tačke je dobrodošao, pogotovo zakoni iz evropske agende, koje vlast ne predlaže", kazao je Đonlagić.

U izjavi koju je ranije dala medijima delegatkinja Marina Pendeš (HDZ BiH) je kazala da će oni oboriti taj zakon, a da su samo glasali za hitnu proceduru.

„Mi smo rekli, ne jednom, nego nekoliko puta, da ćemo glasujući za žurni postupak, nakon toga oboriti taj zakon, da uopće više o tom zakonu nema riječi. Ne znam čemu ta bojazan. Ne može proći Dom naroda. I kad bi u najgorem slučaju prošao, a Hrvati neće glasovati za njega, ne može proći u Zastupničkom domu“, navela je Pendeš.

No, za Klub Bošnjaka sporno je što se uopće takav zakon našao na dnevnom redu.

#aktuelno #Domnaroda #DženanĐonlagić #sjednica #Ustavnisud #MarinaPendeš