Članak

Izraelska vojska ušla u Liban: IDF poziva da se ne objavljuju informacije o trupama

(Patria) - Libanonski mediji izvještavaju o snažnoj topničkoj vatri koja je večeras pogodila pogranične gradove na jugu Liban.

Izraelske snage trenutno izvode ograničene kopnene operacije protiv Hezbollaha unutar Libana, saopćio je američki State Department.

Ove operacije usmjerene su na Hezbollahovu infrastrukturu u blizini granice, dok duž granice između Izraela i Libana traje intenzivna artiljerijska i tenkovska paljba. Prema riječima portparola Stejt departmenta Matthewa Millera, Izrael je obavijestio Sjedinjene Američke Države o ovim operacijama.

Libanski mediji izvještavaju da su izraelske snage granatirale i tenkovima gađale pogranična sela u blizini Metule, Misgav Ama i Kfar Giladija na sjeveru Izraela, koji su ranije tokom dana proglašeni zatvorenom vojnom zonom. U isto vrijeme, libanska vojska je objavila da se njene jedinice pregrupiraju i povlače sa tri milje od južne granice Libana. Ova repositioniranja prate izvještaji o sve intenzivnijim napadima na južni Liban.

Glasnogovornik izraelske vojske IDF-a Daniel Hagari pozvao je da se ne objavljuju informacije o kretanju trupa i nije potvrdio da je počela kopnena operacija.

#Aktuelno #Liban #Izrael #IDF