Članak

ODNOSI

Ruski premijer danas će se sastati sa iranskim predsjednikom u Teheranu

(Patria) - Rusija je u nedjelju objavila da će se premijer Mikhail Mishustin u ponedjeljak u Teheranu sastati sa iranskim predsjednikom Masoudom Pezeshkianom, javio je AFP.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je Rusija osudila izraelsko „političko ubistvo“ šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha u Bejrutu, kojeg podržava Iran. Mishustin će razgovarati sa Pezeshkianom i prvim potpredsjednikom Mohammadom Rezom Arefom, navodi se u saopštenju vlade.

„Planirano je da se razgovara o punom spektru rusko-iranske saradnje u trgovinsko-ekonomskoj i kulturno-humanitarnoj sferi“, saopštila je Rusija. Razgovori će se fokusirati na „izvođenje velikih zajedničkih projekata u oblastima transportne energetike, industrije i poljoprivrede“, dodaje se.

Zapadne vlade su optužile Iran da isporučuje dronove i rakete Moskvi za njen rat protiv Ukrajine, što je Teheran više puta negirao.

Pezeshkian bi trebalo da razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom posjete Rusiji sljedećeg mjeseca kako bi prisustvovao samitu BRICS-a.

#Aktuelno #Rusija #MikhailMishustin #Teheran #MasoudPezeshkian #Hezbollaha #HassanNasrallah #Bejrutu #MohammadRezaAref #RuskoIranske #VladimirPutin