Članak

PIŠE SIFET KUKURUZ

Niski udarci visokog predstavnika

Neozbiljno bi bilo očekivati da Schmidt, koji je već stekao reputaciju ozbiljnog negatora vladavine prava, pred Evropskim sudom za ljudska prava zagovara primjenu evropskih pravnih principa u BiH.

Za NAP piše: Sifet Kukuruz, pravni ekspert

Dolazak Christiana Schmidta na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH bio je propraćen značajnim nejasnoćama u vezi s načinom njegovog imenovanja. Sumnje u ispravnost njegovog imenovanja prisutne su još i danas u određenim političkim krugovima, a prije svega u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Međutim, ono što danas postaje mnogo važnije od samog imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika jeste njegovo djelovanje nakon dolaska u BiH.

Iako nedonošenje posebne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se imenuje ili na drugi način verificira njegovo imenovanje na dužnost visokog predstavnika, ne može predstavljati dokaz o protivpravnosti njegovog statusa, s obzirom da ga Vijeće sigurnosti UN-a u praksi tretira i prihvata kao visokog predstavnika, čini se da je njegovo imenovanje ipak palo u drugi plan, dok je u prvi plan isplivalo neslaganje sa njegovim postupanjem.

Osoba sumnjivog "lika i djela"

Tako je od "čovjeka pod sumnjom" Christian Schmidt zbog svog djelovanja u BiH definitivno postao "sumnjiva osoba". Danas u BiH skoro da i ne postoji razmimoilaženje u pogledu njegovog neprihvatljivog djelovanja, bez obzira na različitu pozadinu, motive i razloge takve percepcije. Ovo pokazuje da je Christian Schmidt, ipak, uspio da najvažnije političke aktere u BiH ujedini makar u nečemu, a to je neslaganje sa njegovim djelovanjem.

Nezadovoljstvo koje se sve češće javno iskazuje posljednjih dana povezano je sa najavljenim pojavljivanjem Christiana Schmidta pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu "Kovačević".

Iako je u zvaničnom saopštenju OHR-a navedeno da će Christian Schmidt "pristati da Evropskom sudu za ljudska prava pruži nezavisne informacije u svojstvu 'prijatelja suda' (Amicus Curiae), kako su visoki predstavnici i ranije činili u mnogim drugim predmetima", ostaje otvoreno pitanje kada je Evropski sud Christianu Schmidtu uputio takav zahtjev, odnosno molbu, kao i u kojim je to sudskim predmetima koji se tiču Ustava BiH visoki predstavnik već nastupao pred Evropskim sudom za ljudska prava?

U pet najvažnijih sudskih procesa koji su do sada vođeni pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju BiH, visoki predstavnik nije pružao nezavisne informacije Evropskom sudu u bilo kojem statusu, tako da ostaje nejasno na koje sudske procese se saopštenje OHR-a odnosi, a ova nejasnoća dobiva na težini posebno kada se ima u vidu konstatacija da su visoki predstavnici to činili i ranije u mnogim drugim predmetima.

Također, važno je istaknuti da se u saopštenju OHR-a naglašava da je visoki predstavnik kontinuirano pozivao političare u Bosni i Hercegovini da provedu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima poput Sejdić/Finci, Zornić i drugih, te da izmijene Ustav kako bi se okončala diskriminacija. Posebno je interesantna konstatacija da je "u nadležnosti visokog predstavnika, između ostalog, i briga za održivi razvoj demokracije u BiH".

Schmidt i održivi razvoj demokratije

Dakle, Christian Schmidt nastoji uvjeriti domaću javnost da je njegovo pojavljivanje pred Evropskim sudom za ljudska prava motivisano brigom za demokraciju, što objektivno predstavlja najsporniji momenat u cijeloj priči.

Ovakva tvrdnja, da bi bila kredibilna, morala bi implicirati da je Christian Schmidt tokom vršenja svog mandata u BiH prethodno iskreno i naporno radio na stvarnoj promociji poštivanja ljudskih prava i sloboda, uspostavi vladavine prava, poštivanju principa ustavnosti, osnaživanju demokratskog legitimiteta vlasti i stvaranju političko-pravnih pretpostavki za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Pod uslovom da je zastupao i promovirao ove vrijednosti, možda bi se i moglo povjerovati u njegove dobre namjere u vezi s pojavljivanjem pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu "Kovačević". Međutim, kako je Christian Schmidt radio sve suprotno od naprijed navedenog, jasno je da se radi o osobi opasnih namjera u odnosu na evropsku budućnost BiH.

Brojne ne/jasnoće i strahovi

S obzirom da nije preduzeo ništa posebno vrijedno spomena da izvrši svoju obavezu da osigura poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, odnosno da je učinio sve kako bi ranjivu i krhku demokratiju u BiH pokopao i sahranio, nerealno je i očekivati da će se Christian Schmidt pred Evropskim sudom zalagati za promociju i jačanje vladavine prava u BiH.

Sve ovo ukazuje da postoje brojne ne/jasnoće i potpuno opravdani strahovi u vezi sa pojavljivanjem Christiana Schmidta pred Evropskim sudom u predmetu "Kovačević". Međutim, ono u šta ne može biti nikakve sumnje, jeste da s ovakvim visokim predstavnikom članstvo BiH u EU definitivno p/ostaje stvarna iluzija.

#aktuelno #ChristianSchmidt #EvropskiSudZaLjudskaPrava #SifetKukuruz #SlavenKovačević #Strazbur #VisokiPredstavnik #VladavinaPrava