Članak

CRNA GORA

Sprema li se u Podgorici beogradski scenario: Za nedjelju planiraju dovođenje birača iz Srbije i Rs, dokazi idu u tužilaštvo

Piše: Nevena Kovačević

Sprema li se u Podgorici beogradski scenario: Živković: Za nedjelju planiraju dovođenje birača iz Srbije i RS, dokaze ćemo predati tužilaštvu Predsjednik demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je na današnjoj press konferenciji kako vlast planira masovno dovođenje birača iz Srbije i Republike Srpske tokom izbornog dana u Podgorici.

Istakao je da se ne radi o pokušaju dizanja tenzija, niti dezinformisanja, već imaju egzaktne podatke koje će proslijediti i tužilaštvu.

„Imamo konkretna imena. Najmanje ih je 3000 300, biće ih i više. Imamo precizne dokaze i dostavićemo ih tužilaštvu“, kazao je Živković.

Kako je naveo, riječ je o ljudima koji su nezakonito u biračkom spisku. Poručio je da im DPS neće dozvoliti da glasaju.

„Imena tih glasača biće dostavljena i biračkim odborima“, dodao je predsjednik DPS-a.

Istakao je da je dio njih kupio karte, te da dolaze avio letovima u nedjelju.

„Ali nema potrebe da dolaze“, poručio je Živković.

Kazao je kako je cilj da se na predstojećim podgoričkim izborima ponovi beogradski scenario, aludirajući na dešavanja tokom posljednjih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbijii kada su masovno dovođeni glasači iz RS.

„To se dešavalo i tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, samo što ovoga puta imamo dokaze. Ne bavimo se spekulacijama, imamo konkretna imena“, naglasio je Živković.

Podvukao je da je sada sve na državnim organima, te da od njih zavisi da li će posvetiti pažnju ovom slučaju ili ne.

„Dokaze će dobiti danas ili rano ujutro“, istakao je Živković.

Prema njegovim riječima, cilj je da se izborni dan u Podgorici uspješno okonča i da, kako je naglasio, odbrane pobjedu opozicije koja je u Podgorici izvjesna.

„Nema potrebe da dolaze, jer ne mogu završiti to što su naumili. Znamo da imamo izbornu pobjedu. To potvrđuju istraživanja i ono što vidimo na terenu“, kazao je Živković.

Kako tvrdi, parlamentarna većina nema dovoljan broj glasova za pobjedu.
„Opozicija ima dovoljno glasova za pobjedu u Podgorici“, zaključio je Živković.
SNS u akciji kroz kol centre i kampanju „siguran glas Ranije su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) saopštili da raspolažu pouzdanim informacijama koje ukazuju da aktivisti i funkcioneri SNS sprovode kampanju „siguran glas“, u korist jedne izborne liste koja će učestvovati na izborima u Podgorici, koji će biti održani u nedjelju.

Portal E TV prije dva dana objavio je informaciju da funkcioneri SNS-a navodno obučavaju aktiviste Andrije Mandića. Naime, koalicija Za budućnost Podgorice formirala je kol centar za podgoričke izbore, po ugledu na slične ad hok lobističke centre Vučićeve stranke, čiji su ljudi, kako prenosi pomenuti portal, tokom dvije sedmice obavljali obuku Mandićevih aktivista uoči podgoričkih izbora.

Brojni glasači iz Podgorice javili su da su proteklih dana pozivani sa dva broja iz mreže M:tel-a, a ljubazni ženski glas obavještavao ih je kako je važno da glasaju za Jelenu Borovinić Bojović, nositeljku liste Za budućnost Podgorice.
Izvori portala E TV ističu da se pozivi obavljaju iz jedne kancelarije Srpske kuće u centru Podgorice, da su prethodno stručni ljudi iz SNS-a postavili sistem pozivanja i lobiranja, te da akciju vodi osoba koja je zaposlena u službi Skupštine Glavnog grada.

Pozivanje glasača odavno je praksa u Crnoj Gori, kojom značajniji politički subjekti pokušavaju da motivišu svoje simpatizere da izađu na izbore.

Srpska vlast osmislila je napredniju verziju telefonskog lobiranja. Vučićeva stranka je na posljednjim izborima funkciju kol centara nadogradila raznim sadržajima, zahvaljujući podacima iz ličnih i državnih registara, dok je srpska opozicija optuživala Vučića i njegovu stranku da im centri služe za kupovinu glasova. Ekipa portala E TV pokušala je da pozove brojeve sa kojih su kontaktirani glasači iz Podgorice, ali na pozive niko nije odgovarao.

#Avio #Beogradski #Danijel #DPS #Izbornog #Podgorica #RS #Srbije #Tužilaštvu #Zivkovic #izdvojeno #Region