Članak

KRAJ NEIZVJESNOSTI

Francuska dobila novu vladu predvođenu Michelom Barnierom

Šef kabineta predsjednika Emmanuela Macrona objavio je jučer da Francuska ima novu vladu, čime bi se trebala okončati politička neizvjesnost nakon prijevremenih izbora koji nisu iznjedrili jasnog pobjednika.

(Patria) - Šef kabineta predsjednika Emmanuela Macrona objavio je jučer da Francuska ima novu vladu, čime bi se trebala okončati politička neizvjesnost nakon prijevremenih izbora koji nisu iznjedrili jasnog pobjednika.

Ministar vanjskih poslova u novoj vladi sastavljenoj uglavnom od centrističkih i konzervativnih stranaka bit će Jean-Noel Barrot.

- Antoine Armand (33) imat će dužnost ministra finansija. Sebastien Lecornu ostat će ministar odbrane - rekao je kasno sinoć Alexis Kohler.

Upitno je hoće li nova vlada pokazati stabilnost i uspjeti progurati reforme kroz parlament, kažu analitičari. A prvi i najteži izazov bit će usvajanje budžeta za 2025.

Vlada predvođena konzervativcem Michelom Barnierom, bivšim pregovaračem EU za Brexit, suočit će se sa zahtjevnim zadatkom krpljenja rupa u javnim finansijama, što bi moglo značiti da će se morati odlučiti na politički vrlo nepopularno podizanje poreza.

Macron je imenovao Barniera, 73-godišnjeg političkog veterana za premijera ranije ovaj mjesec, no dugački pregovori koje je vodio da bi sastavio svoj tim pokazuju da je pred njim zahtjevna misija.

Centrističke i konzervativne stranke našle su zajednički jezik, no ovisit će o drugima, naročito o Nacionalnom okupljanju (RN), stranci krajnje desnice Marine Le Pen, da ostanu na vlasti i da podijeljeni parlament usvoji zakone.

RN je pružio prešutnu podršku premijerskom mandatu Barniera, no rezervisao je pravo povlačenja u bilo kojem trenutku ako nova vlada ne ispuni obećanja po pitanju imigracije, sigurnosti i drugih pitanja.

#aktuelno #Francuska #Vlada #JeanNoelBarrot #AntoineArmand #SebastienLecornu #AlexisKohler #MichelBarnier #EU #Brexit #MarineLePen