Članak

UTRKA ZA BIJELU KUĆU

Najskuplja kampanja u historiji ulazi u završnicu, kandidati će u posljednjih mjesec i po potrošiti pola milijarde dolara

Malo više od 40 dana preostalo je do američkih predsjedničkih izbora.

(Patria) - Malo više od 40 dana preostalo je do američkih predsjedničkih izbora, prenosi HRT.

Prema anketama, demokratska kandidatkinja Kamala Harris vodi više od četiri postotna boda u odnosu na republikanca Donalda Trumpa na nacionalnom nivou.

Vodi se najskuplja predsjednička kampanja u historiji SAD-a - kandidati će potrošiti više od pola milijarde dolara na TV i radio oglašavanje samo u posljednjih sedam sedmica kampanje.

Ranije glasanje u petak počelo je u Minnesoti, Južnoj Dakoti i Virginiji. I prije izbornog dana u SAD-u, utorka, 5. novembra, birališta su otvorena u saveznoj državi Virginiji gdje se za glasanje prijavio rekordan broj birača.

- Prvog dana glasanja do 15.30 sati imali smo više od hiljadu glasača, a 2020. toliko ih je bilo u cijelom danu - kazala je direktorica Izbornog centra Alexandria Angie Maniglia Turner.

Virginia dobro oslikava neizvjesnost ove predsjedničke utrke. Od 2008. ovdje pobjeđuju predsjednički kandidati demokrata.

Joe Biden u anketama je zaostajao za Donaldom Trumpom. Onda je u utrku ušla aktuelna potpredsjednica i promijenila predviđanja.

- Iako je mnogo onih koji su govorili kako im se ne sviđa Kamala Harris, još je više onih koji kažu da nisu znali dovoljno o njoj.

Sada kada je nominovana kandidatkinja prisutna na nacionalnoj sceni, ljudi formiraju mišljenje koje joj ide u korist - ističe profesor Todd Belt s Univerziteta George Washington.

- Donald Trump, o tome sam govorila mnogo puta, ima drugačiji plan. A u mnogo čemu on je neozbiljan čovjek. No, posljedice njegovog povratka u Bijelu kuću iznimno su ozbiljne - tvrdi Harris.

Trump ne mijenja strategiju, i ne trudi se proširiti koaliciju koja mu je potrebna za pobjedu.

- Danas sam ovdje u Californiji s vrlo jednostavnom porukom za američki narod: ne možemo dopustiti drugarici Kamali Harris i komunističkoj ljevici da naprave Americi ono što su napravili Californiji - govori Trump.

- Služio sam u Kongresu kad je on bio predsjednik - bili smo izabrani na isti dan. Ponosim se time, ostajem republikanac, ali nikada ne bih podržao Trumpa, mislim da je potpuna katastrofa - izjavio je član inicijative "Republikanci za Harris" John Leboutillier.

Kampanja nije donijela raspravu o važnim pitanjima s kojima se suočava zemlja.

- Mislim da je glavna tema izbora ekonomija i da će biti važno vidjeti kako će kandidati ponuditi bolji život u doba njihove vlade.

Uglavnom to nismo čuli do sada, nego napadanje druge strane - govori kaže Todd Belt s Univerziteta George Washington.

Da se izbori održavaju sutra, prema anketama, glasove većine dobila bi Kamala Harris. No, o pobjedi u utrci za Bijelu kuću odlučuju elektorski glasovi i to iz samo nekoliko saveznih država.

Obje su kampanje angažovale advokatske timove u slučaju da zbog tijesnih rezultata o pobjedniku bude odlučivao sud.

#AdvokatskiTimovi #BijelaKuća #California #DonaldTrump #ElektorskiGlasovi #GeorgeWashington #JoeBiden #KamalaHarris #RepublikanciZaHarris #Virginia #Svijet