Članak

NEMA ZA POVEĆANJE PLAĆE

Hasanović tvrdi da ZZO KS ima para, Kosovac poručio da će novac koristiti za pacijente, lijekove, ali ne i za povećanje plaća

(Patria) - Ministar zdravstva KS Enis Hasanović i ministra kulture i sporta Kenan Magoda jutros su posjetili radnike u zdravstvu koji već drugu sedmicu borave u parku ispred Vlade KS. Sindikat radnika u zdravstvu KS ostao je pri jednom zahtjevu da se poveća satnica sa 3,07 na 3,70 KM. Kantonalni premijer Nihad Uk poručio je da novca nema, a Vlada je ponudila 3,25 KM. Nakon što je Sindikat odbio takvu ponudu, Uk je istakao kako je kolektivni ugovor važeći do aprila 2025. godine.

Prošle sedmice ministar Hasanović je pred radnicima kazao kako je tačno da novca nema u Budžetu KS, ali da se plaće za zdravstvo isplaćuju iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja KS gdje novca ima.

S obzirom na ove tvrdnje ministra, pitali smo ZZO KS i direktora Muamera Kosovca ima li dovoljno novca za povećanje plaća i ko o tome donosi odluku. No, umjesto konkretnog odgovora na postavljena pitanja iz ZZO KS smo dobili sljedeći odgovor.

"Finansijski izvještaji Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo su javni i transparentni te se redovno dostavljaju Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i Vladi Kantona Sarajevo. Sredstva koja su na raspolaganju u Zavodu nastojat će se iskoristiti kako bi se našim cijenjenim osiguranicima pružile kvalitetnije zdravstvene usluge. Od tih sredstava finansirat će se i lijekovi za teško oboljele, a sve s ciljem unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite i proširenja prava osiguranika. Cilj Zavoda nije samo pružiti zdravstvenu zaštitu, već i podići svijest o novim mogućnostima i protokolima liječenja koji će u narednom periodu biti na raspolaganju građanima Kantona Sarajevo. Sve ovo je rezultat odlučnosti da se raspoloživa sredstva iskoriste na najefikasniji način", naveli su iz ZZO KS.

Iako smo zatražili od ZZO KS da precizno odgovori na postavljena pitanja, drugi odgovor nismo dobili. Pa tako iz ovoga što su ranije poslali možemo iščitati da Zavod neće izdvajati dodatni novac za plaće radnika u zdravstvu.


#EnisHasanović #MuamerKosovac #radniciuzdravstvu #ZZOKS #BiH