Članak

BROJNA SU PITANJA

PALA IM KAŠIKA U MED Kako je Srđan Mandić dijelio novac firmi Dinalsa koja je nabavljala najskuplji kiosk

Mediji su tada izvijestili da je uime Turističke zajednice KS ugovor potpisao Midhat Hubjer (SDA) sa Nusretom Bajramovićem, direktorom firme Dinalsa.

(Patria) - U jesen 2018., Turistička zajednica Kantona Sarajevo raspisala je tender za odabir izvođača, koji će projektovati i izgraditi turistički info pult. Ono što je privuklo pažnju javnosti i dovelo do velike afere jeste cijena od 252.000 KM za taj projekat od 15 kvadrata.

Mediji su tada izvijestili da je u ime Turističke zajednice KS ugovor potpisao Midhat Hubjer (SDA) s Nusretom Bajramovićem, direktorom firme Dinalsa.

Ministar privrede KS Haris Bašić iznio je kasnije podatak da je sudski vještak procijenio da je vrijednost kioska zapravo 19.900 KM. Stoga je ostalo nejasno na osnovu čega je firma Dinalsa mogla dostaviti ponudu od čak 250.000 KM.

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je što su pojedini funkcioneri Trojke, čim su preuzeli vlast, nastavili intenzivnu saradnju s ovom firmom, koju su optuživali za učešće u pronevjeri novca, a jedan od najaktivnijih u poslovanju s njom bio je načelnik Centra Srđan Mandić.

Samo u maju 2022. Općina Centar je potpisala dva ugovora s firmom Dinalsa. Prvi 20. maja 2022. godine, za sanaciju mosta Festina Lente, u iznosu od čak 400.864 KM s PDV-om, a na osnovu ponude koju je dostavio direktor firme Dinalsa Nusret Bajramović.

Vijećnici Naroda i pravde žestoko su kritikovali ovaj potez, ističući da je za rekonstrukciju mosta bilo prvobitno predviđeno 205.000 KM, a onda se taj iznos udvostručio na 400.864 KM.

"I to uz izvođača - Dinalsa d.o.o., preduzeće s kojim načelnik redovno radi, a koje je poznato i po radu na famoznom kiosku", poručili su iz NiP-a.

Drugi ugovor koji je načelnik Mandić potpisao s direktorom firme Dinalsa Bajramovićem, u maju 2022., jeste onaj o izvođenju radova na sanaciji platoa ispred objekta Bičakčić (pješački trg na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Maršala Tita).

Ukupan iznos tog ugovora je 74.009 KM, što je previše s obzirom da se radi o vrlo malom prostoru.

Kandidat Demokratske fronte za načelnika Centra Dennis Gratz u jednom svom nedavnom istupu kazao je da je Općina Centar firmi Dinalsa platila 215 KM po metru kvadratnom, dok je primjera radi Općina Ilidža plaćala po 150 KM, prilikom obnove pješačke zone trg Sabita Hadžića i Školski trg.

Da priča bude kompletna, Općina je potpisala još jedan, dodatni ugovor sa Dinalsom o održavanju ovog trga, u iznosu od 19.133 KM.

Osim navedenih, Mandić je u svom mandatu sa Dinalsom potpisao i veliki ugovor za sanaciju Merhemića trga, u iznosu od 876.821 KM.

Dinalsa je dobila i ugovor za adaptaciju i uređenje šalter sale u zgradi Općine. Ukupan iznos, koji su načelnik Mandić i direktor Bajramović potpisali, bio je 58.425 KM.

Kada se sabere iznos svih navedenih ugovora, vidi se da je Općina Centar samo u 2022. i 2023. dodijelila više od 1,4 miliona maraka firmi koju su iz Trojke, prije svih lider NiP-a Elmedin Konaković, optužili za učešće u pronevjeri javnog novca u slučaju kiosk.

Ako se uzme u obzir da je iznos, koji je Mandić isplaćivao Dinalsi, na koncu bio duplo veći od planiranog, onda postoje brojna pitanja na koja će morati odgovoriti javnosti, ali i pravosudnim institucijama.

(F.L.)

#Kiosk #Načelnik #OpćinaCentar #Sarajevo #SrđanMandić #BiH