Članak

UABNOR

Mostar: 27 mjeseci od terorizma na Partizanskom groblju, što se tiče istrage ništa novo!

(Patria) - Navršilo se 27 mjeseci od terorističkog čina na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, podsjećaju iz UABNOR-a Mostar.

"Što se tiče istrage ništa novo. U toku je, po ko zna koji put saopštava policija. Zapravo, niko ništa ne poduzima i svojim nedjelovanjem jasno šalje poruku o vlastitoj opredijeljenosti. Ono što ipak ohrabruje je postavljanje video nadzora na samom Nacionalnom spomeniku BiH, ali je žalosna činjenica da izvođač radova, koji je radio rekonstrukciju gradske ulice ispred Partizanskog spomen groblja i isto koristio kao odlagalište materijala i mjesto pripreme materijala za radove nakon završetka istih nije sanirao oštećenja i nanesenu štetu.

Upitno je i ko je dao dozvolu za ovakve aktivnosti. Zabrinjava da i policija ne kažnjava niti spriječava da se Partizansko spomen groblje koristi kao nelegalni parking i tako još više devastira. U budžetu Grada predviđena su sredstva za osnovno održavanje no po zapuštenosti spomenika jasno je da se nalozi za utrošak tih sredstava ne daju i samo Partizansko spomen groblje i na taj način urušava.

I pored ovakvog stanja, 27 mjeseci nakon sistematskog rušenja, zanimljivo je da u trenutnoj kampanji za predstojeće lokalne izbore značajan broj kandidata, pa i stranaka, u svoje prioritete stavlja antifašizam. Čak to rade i oni pojedinci koji su svojim ukupnim djelovanjem u minulom mandatu podržavali politike koje su stvorile klimu da je moguće ovakvo terorističko djelovanje i nesankcioniranje počinilaca. Molimo sve da svoj antifašizam pokažu svojim djelovanjem i radom, a ne jeftinim političkim izjavama. Antifašizam je iznad i izvan bilo kakvog dnevno političkog opredjeljenja, antifašizam je civilizacijska stečevina koja pripada svima i nema pravo niti jedna politika da je svojata, a svi joj mogu pripadati.

U konkretnom slučaju svi mogu pokazati svoje antifašističko opredjeljenje ispunjenjem već datih obećanja. Partizansko spomen groblje se neće obnoviti niti će neko postati antifašista davanjem novih obećanja. Treba nam konkretna akcija, saopćeno je.

#Antifašizam #CivilizacijskaStečevina #GradskaUlica #KonkretnaAkcija #LokalniIzbori #Mostar #PartizanskoSpomenGroblje #UABNOR #VideoNadzor #bih