Članak

RAZORNE POPLAVE Poljska će proglasiti stanje prirodne katastrofe

(Patria) - Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe dok se bori s razornim poplavama.

"Nakon konsultacija s nadležnim ministrima i službama, naložio sam pripremu uredbe Vijeća ministara o uvođenju stanja elementarne nepogode", napisao je Tusk na X-u.

Stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za suzbijanje i rješavan

Lokalne vlasti u jugozapadnoj Poljskoj hitno su apelirale na stanovnike da se evakuiraju iz svojih domova jer poplavne vode prijete probiti još jednu branu.

U videu objavljenom na svojoj Facebook stranici, gradonačelnik Prudnika, u pokrajini Opole, Grzegorz Zawiślak, glavni vatrogasni zapovjednik i lokalni dužnosnik Prudnika, apelirao je na stanovnike sela Moszczanka, Łaka Prudnicka i dijelova grada Prudnika (21 237 stanovnika) na promptnu evakuaciju.

"Apel je vrlo ozbiljan, ne gubite vrijeme na dileme, morate otići. Ako se brana probije, vaši će domovi biti uništeni, a vaš život ugrožen", rekao je Radosław Roszkowski, lokalni dužnosnik iz Prudnika u videu.je učinaka katastrofe, što može uključivati ​​ograničavanje određenih sloboda i prava.

Teška situacija je i u Češkoj. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Binara, čak 80% grada Krnova u Šleskoj je pod vodom.

Binar je za Češku televiziju rekao da njegov grad s populacijom od 23.000 stanovnika više nije sposoban koordinirati spasilačke radove i da se prvenstveno oslanja na pomoć Moravsko-šleske regionalne vlasti.

Guverner regionalne vlade Moravske-Šleske, Josef Belica, rekao je da će vojska biti raspoređena za dostavu pitke vode, hrane i higijenskih proizvoda, budući da veliki dio grada i dalje ostaje nedostupan čak i za vatrogasce.

Helikopteri se koriste za izvlačenje osoba koje trebaju medicinsku pomoć na sigurno.

#Češka #Poljska #poplave #prirodnakatastrofa #Svijet