Članak

PROTESTI TRAJU

Hoće li trojka zbog izbora ignorisati zahtjev Sindikata: Traže tematsku sjednicu Skupštine KS o zdravstvu i položaju radnika

(Patria) - Sindikat radnika u zdravstvu KS 12. septembra uputio je dopis prema Skupštini Kantona Sarajevo, rukovodstvu i zastupnicima u kojem zahtijevaju sazivanje tematske sjednice o stanju u zdravstvu i položaju radnika u ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo te traže da se omogući i obraćanje predstavnika Sindikata u Skupštini KS.

U obrazloženju inicijative navodi se da je obaveza Skupstine Kantona Sarajevo da poduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se situacija popravila te poboljšao kvalitet usluge ali i ekonomsko-socijalni položaj davalaca usluga i na taj način spriječio odlazak stručnog kadra.

Poznato je da u javnozdravstvenim ustanovama nedostaje tehničkih sredstava za rad, opreme koja se godinama ne nabavlja, nedostaju lijekovi i najvažnije je što nedostaje stručnog kadra.

Iz Sindikata poručuju da pitanje javnog zdravstva prevazilazi politiku te da bi i pozicija i opozicija trebali imati isti interes, a to je stabilan javnozdravstveni sistem na području KS.

U petak je radnike u zdravstvu KS ispred Vlade KS gdje su postavili šator do ispunjenja zahtjeva posjetio ministar zdravstva KS Enis Hasanović (SDP), a podršku im je dao i direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović, direktor JU Dom zdravlja KS Milan Mioković, te pojedini zastupnici kao što su Muamer Bandić iz SBiH-a koji je ponudio svaki vid pomoći radnicima kao i zastupnik Jasmin Šaljić.

Ministar Hasanović kazao je novinarima pred radnicima da novca u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS iz kojeg se isplaćuju plaće u oblasti zdravstva ima za povećanje satnice te da radnici imaju njegovu punu podršku.

Podsjećamo, Sindikat radnika u zdravstvu KS imao je nekoliko zahtjeva, a osnovni je povećanje satnice sa 3,07 na 3,70 KM. Vlada KS ponudila je 3,25 KM, a nakon što je Sindikat odbio i nastavio sa protestima Vlada se ponovo oglasila ističući da kolektivni ugovor važi do aprila 2025. godine.

Patria je u petak uputila pitanje Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da li imaju novca iz kojeg bi se mogle isplaćivati veće satnice radnicima u zdravstvu i ko o tome donosi odluku. Također smo pitali ima li Zavod legalan Upravni odbor i koliko je članova trenutno u odboru i kako se donose odluke. No, odgovor nismo dobili, a ukoliko ga dobijemo objavit ćemo stav ZZO KS.

Inače, posljednje zasjedanje Skupštine KS bilo je 9. jula i to kao nastavak jedne ranije sjednice. No, problemi koji su se aktuelizirali i poklopili sa izbornom kampanjom ne mogu čekati ni 6. oktobar ni sumiranje rezultata. Naročito jer je riječ o lokalnom nivou vlasti, dok Skupština KS ima obavezu da zasjeda i rješava probleme, pa ako treba i da naredi Vladi KS šta da radi kako bi se popravio položaj radnika u zdravstvu KS.

#opozicija #Sindikatradnikauzdravstvu #sjednica #SkupštinaKS #vlast #zahtjevi #bih