Članak

PRIJETNJE

Ryabkov: Odgovor Rusije na napad oružjem dugog dometa Kijevu bit će brutalan

(Patria) - Sjedinjene Američke Države dale su Kijevu dozvole za napad dalekometnim oružjem duboko u rusku teritoriju, a odgovor Moskve na to će biti brutalan, rekao je novinarima zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergey Ryabkov, prenio je TASS.

„Ruski predsjednik je rekao sve o ovoj temi. Odluka (da se Kijevu dozvoli napad) je tu, sve carte blanche, indulgencije su izdate klijentima Kijeva. Stoga ćemo odgovoriti na brutalan način.

Postoji element ozbiljnog rizika, jer protivnici u Washingtonu, Londonu i drugim mjestima očigledno potcjenjuju stepen opasnosti igre koju nastavljaju da igraju“, rekao je Ryabkov.

Ryabkov je za TASS na marginama samita medija BRICS-a ranije rekao da Rusija zna da je Zapad već donio odluke o udarima duboko na rusku teritoriju i prenio odgovarajuće signale Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je izjavio da Ukrajina nije sposobna da napadne duboko u rusku teritoriju bez pomoći Zapada, jer joj za to trebaju obavještajni podaci satelita i letačkih misija. On je rekao da zemlje NATO-a ne razgovaraju samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa od strane Kijeva, već u suštini odlučuju hoće li se direktno uključiti u ukrajinski sukob. Naznačio je da će Moskva donositi odluke na osnovu prijetnji koje će se pojaviti za Rusiju.

#Kijev #oružje #RUSIJA #SAD #VladimirPutin #Svijet