Članak

SVE JE PRIVREMENOG KARAKTERA

Upitan početak rada Federalnog USKOK-a u decembru zbog upravnih sporova, Vlada odustala od izgradnje Palate pravde

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halil Lagumdžija za narednu sjednicu 25. i 26. septembra najavio je imenovanje šefa Posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala, te devet tužilaca Federalnog tužilaštva i deset sudija Vrhovnog suda Federacije BiH – Poseban odjel Vrhovnog suda Federacije BiH. Ovi odjeli se formiraju kako bi se konačno počelo sa implementacijom Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH koji je usvojen prije deset godina.

Kako je kazao Lagumdžija u emisiji Odgovorite ljudima na FTV u srijedu navečer, glavni tužilac Federalnog tužilaštva će rasporediti koji tužioci će ići u Posebni odjel.

Iako bi Posebni odjel trebao početi sa radom u decembru, Lagumdžija je napomenuo da imenovani nosioci pravosudnih funkcija neće moći preuzeti dužnost dok se ne okončaju eventualni upravni sporovi ukoliko ih bude.

„Ako mi njih imenujemo 26. septembra, skraćeni su rokovi za tužbu, postupanje suda je promptno. Do polovine decembra ja očekujem da će sudski procesi biti završeni“, kazao je Lagumdžija.

On je potvrdio da je za sada obezbijeđen jedan sprat za smještaj ovih odjeljenja, a da će se vrlo brzo osloboditi još jedan sprat. Iako je ugovor potpisan na pet godina u bivšoj zgradi Privredne banke (sada ‘EURO STAN’ d.o.o. Istočno Novo Sarajevo) za površinu od 697,05, Lagumdžija je istakao kako je riječ o „privremenom prostoru“ te da će se ovi odjeli tu zadržati dvije do tri godine.

Prostorije u kojima će biti ovi Posebni odjeli koštat će Vladu 31,50 KM/m2 + PDV.

Iako je u januaru 2023. godine Lagumdžija sa tadašnjim premijerom FBiH Fadilom Novalićem potpisao sporazum o izgradnji Palate pravde za šta je bio obezbijeđen i novac, a u kojoj bi bile smještene federalne pravosudne institucije kao i ovi novi odjeli, od te izgradnje za sada nema ništa. Lagumdžija je kazao kako je ta izgradnja „sada stavljena po strani“.

Portal Istraga.ba u novembru 2023. godine objavio je da Vlada Federacije BiH sa Nerminom Nikšićem na čelu ukinula tokom rebalansa Budžeta FBiH novac namijenjen za izgradnju Palače pravde u kojoj bi trebali biti smješteni posebni odjeli za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Nikšić je tvrdio da nema vremena da se čeka na izgradnju objekta već da će se naći prostor kako bi se što prije počelo sa radom. Vlada to nije uradila ni nakon više mjeseci, već je tek pod pritiskom Ambasade SAD koja je zahtijevala od Nikšića i Vlade da hitno pronađu prostor krajem avgusta odabrane prostorije u Alipašinoj ulici.

Kada je riječ o policijskoj podršci predviđeno je da Federalna uprava policije bude na raspolaganju Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva.

U toku je konkursna procedura za popunu radnih mjesta državnih službenika u Federalnom tužilaštvu FBiH.

Traži se devet stručnih savjetnika pravnika, tri stručna savjetnika - istražioci, tri stručna savjetnika - ekonomisti, jedan psiholog, te po jedan stručni saradnik za opšte i pravne poslove i poslove javnih nabavki, te stručni saradnik za poslove kabineta.

#federalniuskok #HalilLagumdžija #posebniodjeli #VSTV #BiH