Članak

TURSKI PREDSJEDNIK

Erdogan pozvao islamske zemlje na sastanak o ratu u Gazi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Organizaciju islamske saradnje (OIC) da sazove vanredni samit radi rasprave o ratu u Gazi i "izraelskim napadima na Jerusalem"

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Organizaciju islamske saradnje (OIC) da sazove vanredni samit radi rasprave o ratu u Gazi i "izraelskim napadima na Jerusalem", prenosi Reuters.

Erdogan, izraženi kritičar Izraela u vrijeme rata koji ta država vodi protiv Hamasa u Gazi, pozvao je tokom vikenda islamske zemlje da formiraju savez protiv izraelskog "ekspanzionizma".

Govoreći nakon sastanka vlade u Ankari, Erdogan je rekao da je Izrael gađao džamiju Al-Aksa u Jerusalemu u sklopu svoje "ekspanzionističke" akcije.

- Jerusalem i ta džamija, poznata Židovima kao Brdo hrama, bili su "crvena linija" Ankare - dodao je.

OIC broji 57 država članica i predstavlja se kao kolektivni glas muslimanskog svijeta.

- Nezamislivo je da OIC, čija je dužnost brinuti se za jerusalemsku stvar, ostane ravnodušna prema ovim napadima. Organizacija se treba hitno sastati na nivou vodstva, bez gubljenja vremena - rekao je Erdogan.

Dodao je da će se Turska obratiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu zbog izraelskog ubistva žene tursko-američkog državljanstva Aysenur Ezgi Eygi na protestu na Zapadnoj obali prošle sedmice.

- Poduzet ćemo sve zakonske korake. Izraelsko vodstvo koje je počinilo genocid apsolutno će se smatrati odgovornim za zločine koje je počinilo - naveo je Erdogan.

#AlAksa #Ankara #Gaza #Genocide #Hague #Hamas #Israel #Jerusalem #Muslim #OIC #Svijet