Članak

PREDSJEDNIK SBIH

Efendić: Trojka je nastala u Sarajevu, i tu treba i završiti

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) predstavila je večeras u Sarajevu svoje kandidate za predstojeće Lokalne izbore, koji će biti održani 6. oktobra.

Foto: Patria

(Patria) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) predstavila je večeras u Sarajevu svoje kandidate za predstojeće Lokalne izbore, koji će biti održani 6. oktobra.

Kako je rečeno na press konferenciji, upriličenoj u hotelu "Novotel", SBiH na izbore u oktobru izlazi u 54 bh. općine i grada, a u Kantonu Sarajevo imat će kandidate u svih devet.

Na listama SBiH-a, istaknuto je, nalaze se ugledni ljudi, doktori nauka, magistri, prosvjetni radnici, ljudi sa zapaženim uspjehom u realnom sektoru, ali i drugi.



Prisutnima se prvi obratio predsjednik Kantonalnog vijeća (KV) SBiH Sarajevo Almir Bečarević, istakavši da je SBiH od 1996. imala svoje uspone i padove. A u posljednje vrijeme izložena je žestokim napadima, koji bi da prikažu kako se suočava s problemima i da nestaje.

- Međutim, ja te priče slušam od 2003. kada sam sa 39 godina prvi put imao doticaja sa SBiH. Danas imam gotovo 60 godina i znak (Stranke za BiH) je još uvijek tu. Nije ništa propalo, nije ništa nestalo.



Imali smo jedan put uspjeha, padova, tako je kod svih. Ja se nadam sada da će biti put uspjeha. Jer ovo što se trenutno dešava u BiH je zaista neshvatljivo i teško objašnjivo običnom građaninu.

Od zemlje koja je bila izvoznik, postali smo uvoznik električne energije. Tamo gdje smo imali mnogobrojan narod, on se iseljava. Od zemlje koja je bila srednje zadužena, postajemo visoko zadužena.



Stoga, čestitam svima vama kandidatima koji ste smogli snage da izađete na ove Lokalne izbore i pokažete da je lokalna zajednica okosnica svega i da iz nje sve počinje.

Zato vas molim da budete svjetlo i obraz onoga što je SBiH, da pokažemo svima da može bolje, da smo mi ti koji želimo da popravimo stanje u društvu, u lokalnoj zajednici, da unaprijedimo sve ono što je devastirano ili ono što stagnira - istakao je Bečarević.

Prema njegovim riječima, ne radi se samo o borbi za lokalnu zajendicu, već za sve nas, našu djecu, unuke. Borba je to koja nikada ne smije da stane, već treba da bude kontinuirana.



- Učinimo sve da ime SBiH širimo dalje i da ove sale budu što punije i da nam što više novih članova pristupi, da zajedno s nama rade ono što je jedino moguće i normalno, a to je da svaka lokalna zajednica bude što bolja i bolja - zaključio je Bečarević.

Predsjednik SBiH Semir Efendić, ujedno i kandidat za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo, pojasnio je da SBiH na ovogodišnjim Lokalnim izborima izlazi u 54 lokalne zajednice u BiH.



SBiH će imati devet kandidata za (grado)načelnike: Novi Grad i Novo Sarajevo (KS), Tuzla, Čelić i Sapna (TK), Bugojno i Fojnica (SBK), Vareš (ZDK), Ustikolina (BPK), te indirektno u Distriktu Brčko, Mostaru i Sarajevu.

- Mislim da nisu bili važniji Lokalni izbori u posljednjih 20 godina od ovih koji nam dolaze sada. Oni su naravno važni i zbog svake lokalne zajednice, ali su prvenstveno važni zbog teškog stanja u državi u koje nas je dovela vlast koja je došla nakon suspenzije Ustava od strane visokog predstavnika, i nakon formiranja vlasti Trojka - SNSD i HDZ, s njihovim satelitima.

Ovo je velika prilika i možda i jedina za građane BiH da na to odgovore. Na ova poniženja i gaženje dostojanstva ove države i ovog naroda se jednostavno mora odgovoriti.



Pa dobro je odgovoriti barem i na nivou lokalnih zajednica. Posebno mislim na sve kandidate stranaka te tzv. Trojke koji se nađu na listama za Općinsko vijeće. Ne treba podržati nijedno ime i ne treba zaokružiti nikog - napomenuo je Efendić.

Ponovo je naglasio da su ovogodišnji Lokalni izbori velika prilika da se promijene neke stvari u BiH, i da se utre putokaz za naredne dvije godine i 2026. "kada se nadamo da bi BiH konačno trebala dobiti vlast dostojnu tog imena i povjerenja koje joj se daje i prepušta".

- Zbog toga SBiH nastupa potpuno spremna. Moram reći da sam iskreno ponosan na ovo u Sarajevu, na ovih devet listi za općinska vijeća, na ove obrazovane, iskusne i mlade kandidate koji su spremni na pravi način pristupiti borbi za svoje lokalne zajednice, a time i napraviti platformu za jednu kvalitetniju, bolju i dostojanstveniju borbu za državu, kako i kaže naš slogan "Zajedno za svoj grad/općinu i državu" - govori Efendić.



Navodi da je upravo zbog toga i krenula snažna kampanja protiv SBiH, ali dodaje kako je to dobar znak, jer pokazuje da je SBiH potpuno prisutna, da su njene liste i njeni kandidati ozbiljni u političkom prostoru i da će oni donijeti važne i ozbiljne rezultate.

Efendić je ponovio da SBiH u KS nastupa sa dva kandidata za načelnike, i to u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo. A radi se, pojasnio je, o prostoru koji je dugo godina bio jedna te ista općina.

- Danas se može vidjeti velika razlika između ta dva dijela Sarajeva. A pred nama je prilika da se to ujednači. U te dvije velike lokalne zajednice živi blizu 200.000 stanovnika. I te dvije općine su važne za cijelu BiH.



Ono što se zove Trojka nastalo je upravo ovdje u Sarajevu, i tu u Sarajevu treba i da završi. A kada pobijedimo u Novom Gradu i Novom Sarajevu, taj posao smo napola završili, a u potpunosti će svakako biti završen na narednim Općim izborima - dodao je Efendić.

#LokalniIzbori #semirefendić #StrankazaBosnuiHercegovinu #Trojka #Izbori2024