Članak

MUSK NIJE ISPOŠTOVAO NAREDBU

Brazilski Vrhovni sud potvrdio suspenziju društvene mreže X

(Patria) - Brazilski Vrhovni sud u ponedjeljak je ratifikovao odluku jednog od svojih sudija da suspenduje društvenu mrežu X Elona Muska zbog navodnih sudskih prekršaja, javio je AFP.

Pristup mreži u zemlji blokiran je od subote ujutro, nekoliko sati nakon što je sudija Alexandre de Moraes naredio suspenziju. Moraesova presuda uslijedila je nakon što Musk nije ispoštovao naredbu o imenovanju novog pravnog zastupnika kompanije u Brazilu - zahtjev koji je X odbacio kao „nezakonit“.

Moraes i Musk su mjesecima bili u svađi jer je sudija obećao da će se boriti protiv dezinformacija, a Musk tvrdi da je sloboda govora prevlast.

U ponedjeljak je pet sudija Vrhovnog suda, uključujući samog Moraesa, glasalo na virtuelnoj sjednici za potvrdu njegove presude.

„Elon Musk je pokazao svoje potpuno nepoštovanje brazilskog suvereniteta i, posebno, pravosuđa, pozicionirajući se kao pravi nadnacionalni entitet, imun na zakone zemalja“, rekao je Moraes u novoj presudi.

Njegov kolega Flavio Dino je dodao da „sloboda izražavanja ne opravdava ponovljena kršenja pravnog sistema“.

Musk, koji također posjeduje Teslu i SpaceX, bijesno je reagovao na naredbu od prošlog petka, označivši Moraesa kao „zlog diktatora koji igra kao sudija“ i optuživši ga da „pokušava uništiti demokratiju u Brazilu“.

Sukob je počeo kada je Moraes naredio suspenziju nekoliko X profila koji pripadaju pristalicama bivšeg brazilskog krajnje desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara. Bolsonaro je pokušao da diskredituje sistem glasanja koji je korišten tokom izbora u zemlji 2022. godine, koje je izgubio. Brazilske vlasti istražuju da li je Bolsonaro planirao pokušaj državnog udara kako bi spriječio svog nasljednika Luiza Inacia Lulu da Silvu da preuzme dužnost u januaru 2023.

Među korisnicima interneta koje je blokirao Moraes spadaju bivši kongresmen ekstremne desnice Daniel Silveira, koji je 2022. godine osuđen na devet godina zatvora pod optužbom da je vodio pokret za rušenje Vrhovnog suda.

Moraes je u aprilu naredio istragu protiv Muska, optužujući ga da je ponovo aktivirao neke od zabranjenih profila. Musk je također predmet zasebne istrage o navodnoj upotrebi javnog novca za orkestriranje kampanja dezinformacija u korist Bolsonara i njegovih bliskih osoba. Suspenzija X-a uslijedila je nešto više od mjesec dana prije održavanja opštinskih izbora u Brazilu.

U augustu je X objavio da zatvara svoje kancelarije u Brazilu zbog Moraesovih akcija, ali je uvjerio klijente da će i dalje imati pristup njegovim uslugama.

Do petka X je imao oko 22 miliona korisnika u Brazilu, navodi stranica DataReportal.

#Brazil #ElonMusk #mrežaX #Vrhovnisud #Svijet