Članak

IZVJEŠTAJ WMO

Afričke zemlje zbog klimatskih promjena gube i do pet posto svog BDP-a godišnje

Afričke zemlje gube oko pet posto svog BDP-a svake godine jer nose veći teret klimatskih promjena od ostatka svijeta.

(Patria) - Afričke zemlje gube oko pet posto svog BDP-a svake godine jer nose veći teret klimatskih promjena od ostatka svijeta.

Navedeno je to u novom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije (WMO), objavljenom jučer, nakon jedne od najtoplijih godina na kontinentu.

U izvještaju se navodi da mnoge afričke zemlje troše i do devet posto svojih budžeta na prilagođavanje klimatskim promjenama.

- Tokom proteklih 60 godina, Afrika je primijetila trend zagrijavanja koji je postao brži od globalnog prosjeka - kaže generalna sekretarka WMO Celeste Saulo, upozoravajući da to utiče na sve, od sigurnosti hrane, preko javnog zdravlja, pa do mira.

Afrika je odgovorna za manje od 10 posto globalnih emisija gasova staklene bašte. Ali je istovremeno najranjiviji region na ekstremne vremenske prilike, uključujući suše, poplave i toplotne talase, saopštio je WMO.

Novi izvještaj fokusira se na 2023., jednu od tri najtoplije godine u cjelokupnoj afričkoj historiji. U njemu se pozivaju afričke vlade da investiraju u sisteme ranog upozorenja, kao i meteorološke usluge.

Ako se ne preduzmu adekvatne mjere, do 2030. godine do 118 miliona Afrikanaca bit će izloženo sušama, poplavama i ekstremnim vrućinama, upozorava se u izvještaju.

U podsaharskoj Africi, troškovi prilagođavanja ekstremnim vremenskim prilikama mogli bi da budu 30-50 milijardi dolara godišnje već tokom naredne decenije, procjenjuje se u izvještaju.

Posljedice klimatskih promjena u Africi su već teške. Između septembra i oktobra 2023. oko 300.000 ljudi širom zapadne Afrike bilo je pogođeno poplavama.

Zambija je doživjela najgoru sušu u poslednjih 40 godina, koja je pogodila skoro šest miliona ljudi, a ekstremne vremenske pojave u Africi nastavile su se i u ovoj godini, kažu stručnjaci.

U regionu Sahela, južno od Sahare, ove godine poplave su pogodile više od 716.000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih nacija. U Maliju su vlasti prošle sedmice proglasile nacionalnu katastrofu zbog poplava koje su od početka kišne sezone pogodile 47.000 ljudi.

Zapadna Afrika je ranije ove godine doživjela talas vrućine bez presedana koji je doveo do velikog broja smrtnih slučajeva.

#Afrika #BDP #Svijet