Članak

PODACI UN-a

U Iranu od početka godine pogubljeno više od 400 ljudi

Najmanje 93 osobe pogubljene su u avgustu u Iranu, čime je ukupan broj za ovu godinu povećan na više od 400, saopštili su jučer stručnjaci UN-a za prava.

(Patria) - Najmanje 93 osobe pogubljene su u avgustu u Iranu, čime je ukupan broj za ovu godinu povećan na više od 400, saopštili su jučer stručnjaci UN-a za prava, prenosi RSE.

Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) izrazio je zabrinutost zbog ukupnog mjesečnog porasta sa 45 prijavljenih u julu i pozvao Iran da odmah zaustavi pogubljenje ljudi koji se suočavaju sa smrtnom kaznom.

Skoro polovina (41) pogubljenja je izvršena zbog krivičnih djela vezanih za drogu.

"Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, čiji je Iran potpisnik, ograničava primjenu smrtne kazne na 'najteže zločine', shvaćene kao namjerno ubijanje. Pogubljenja za kaznena djela vezana uz drogu krše međunarodne standarde", poručili su stručnjaci UN-a.

U Iranu je od 2021. zabilježen značajan porast pogubljenja zbog droge, s više od 400 pogubljenja povezanih s drogom samo u 2023. godini.

Do ovog porasta došlo je uprkos izmjenama Zakona o suzbijanju droga koje su imale za cilj ograničiti primjenu smrtne kazne za kaznena djela vezana uz droge.

#Svijet #Iran