Članak

IZNENAĐENJE ZA PUTINA

Ruska političarka tvrdi: Srbija šalje MiG-ove Ukrajini

Prema javno dostupnim podacima, Srbija ima 14 lovaca MiG-29 u aktivnoj službi, a Panina tvrdi kako se sprema transfer 36 aviona.

(Patria) - Sporazum Francuske i Srbije o nabavci 12 novih višenamjenskih borbenih aviona Rafale za 2,7 milijardi eura sadrži klauzulu o transferu srbijanskih lovaca MiG-29 Francuskoj, nakon čega će biti poslani u Ukrajinu, tvrdi bivša zamjenica predsjednika ruske Dume.

"Lovci će biti predani Francuzima u decembru. Očito je da će ti avioni potom ići u Ukrajinu. Navodno je Moskva već obaviještena o ovoj tački dogovora", napisala je na Telegramu Elena Vladimirovna Panina.

Prema javno dostupnim podacima, Srbija ima 14 lovaca MiG-29 u aktivnoj službi, a Panina tvrdi kako se sprema transfer 36 aviona. Nije poznato koliko neaktivnih aviona MiG-29 Srbija ima u skladištima.

"Malo je vjerovatno da Beograd ima dopuštenje ruskih vlasti za ovu akciju. Certifikat krajnjeg korisnika u transakcijama oružja trebao bi biti permisivan, a ne temeljen na obavijesti.

Međutim, praksa pokazuje da nema smisla oslanjati se na pravne norme u trgovini oružjem u Rusiji. Ako Zapadu to treba, odmah će biti pogažene", navodi Panina, prenosi HRT.

Informacije o mogućem transferu srbijanskih aviona Ukrajini dolaze u vrijeme održavanja 19. Bledskog strateškog foruma u Sloveniji na kojem učestvuje i srbijanski premijer Miloš Vučević.

- Ukrajinci su slavenska braća Srbima, a Beograd je u Ujedinjenim narodima glasao za sve rezolucije na temu ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta - rekao je jučer Vučević.

#Rusija #Srbija #Svijet