Članak

KAZNITI ODGOVORNE

U Mostaru sastanak zbog narušene sigurnosne situacije, upućen apel MUP-u da pojača patrole i uvede video nadzor

U gradu na Neretvi danas je upriličen sastanak predstavnika Koordinacije udruženja građana Mostara s predstavnicima probosanskohercegovačkih stranaka u Skupštini HNK.

(Patria) - U gradu na Neretvi danas je upriličen sastanak predstavnika Koordinacije udruženja građana Mostara s predstavnicima probosanskohercegovačkih stranaka u Skupštini HNK.

Sastanak je održan u Skupštini HNK, a povod je bila narušena sigurnosna situacija i sve češći napadi na građane Mostara.

Prisustvovali su mu predstavnici probosanskohercegovačkih stranaka u HNK: Džafer Alić (SDA), Ismet Lulić (SDP BiH), Sadina Hejub (DF), Omer Hujdur (NIP) i Nermin Vrtić (NES).

Sastanak je sazvan zbog zabrinutosti građana i organizacija povodom sve češćih incidenata koji uključuju napade na stanovnike Mostara, uništavanje imovine, te narušavanje javnog reda i mira.

Predstavnici probosanskohercegovačkih stranaka izrazili su podršku naporima civilnog sektora i naglasili da je nužno uspostaviti bolje mehanizme koordinacije između policijskih i pravosudnih institucija.

Zaključeno je da je neophodno zatražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova da hitno poduzme sve potrebne mjere kako bi se rasvijetlili svi neriješeni slučajevi napada na građane Mostara te kako je važno da tužilaštvo i sud procesuiraju i kazne počinioce, organizatore i nalogodavce radi prevencije nasilja.

Učesnici sastanka naglasili su važnost efikasne istrage i brzog procesuiranja odgovornih za ove incidente kako bi se povratilo povjerenje građana u institucije i osigurala sigurnost u gradu.

Također, apelirano je na Ministarstvo da poveća prisutnost policijskih patrola u ključnim dijelovima grada, uvede video nadzor, te da unaprijedi saradnju s lokalnom zajednicom radi bržeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje sigurnosti.

Ovaj sastanak je pokazao jedinstvo probosanskohercegovačkih stranaka u HNK kad je u pitanju sigurnost građana i javni red.

#bih #Građani #mostar #sastanak #sigurnosnasituacija