Članak

STAVOVI

Pećanin: Mandić je jedan od najgorih načelnika u BiH, Gratz će pobijediti

(Patria) - Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u BiH, Pećanin je kazao da se mogu očekivati „značajne promjene“ Poznati sarajevski novinar i advokat Senad Pećanin gostovao je u emisiji Istraga sedmice. Teme razgovora su bile političke prilike u BiH, sa fokusom na ulogu Trojke i predstojeće lokalne izbore, a zatim regionalna politička situacija i aktuelna američka politika na Zapadnom Balkanu.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u BiH, Pećanin je kazao da se mogu očekivati „značajne promjene“ i da će „stranke Trojke platiti debelo već na ovim lokalnim izborima za ovo što su uradili od općih izbora 2022. i za sva ova poniženja kojima smo izloženi“.

-Mislim da je aktuelni načelnik Opštine Centar Srđan Mandić jedan od najgorih načelnika u Bosni i Hercegovini. S druge strane, mislim da je njegov protukandidat Dennis Gratz jedan od najboljih političara, najobrazovanijih političara, čijem se moralnom kredibilitetu i učinku u Parlamentu, kao i u političkom i javnom životu, teško može naći primjedba. Mislim da će u Centru doći do promjene - kazao je Pećanin.

Govoreći o stanju na Ilidži, kazao je da „nakon vladavine Senaida Memića (SDA) kogod je kandidat može računati na pobjedu narednih 15 godina“.

-U Novom Gradu, Semir Efendić, nakon svega što je uradio za općinu, kao i principijelnog stava o Schmidtovoj suspenziji Ustava FBiH… Moram priznati, nisam imao simpatija prema njemu, ali to što je odbio ulazak u federalnu vlast, gdje su mu bila ponuđena najbolja ministarstva, jedan je gest koji i dan-danas u meni izaziva veoma visoko poštovanje. Ne sjećam se, u proteklih 30 godina u bh. politici, takvog gesta. Dakle, da čovjeku kojem nude najznačajnija ministarstva u vlasti odbija iz principijelnih razloga i ide u opoziciju - kazao je Pećanin.

Što se tiče Novog Sarajeva kazao je da se ne usuđuje prognozirati ko će biti pobjednik u utrci između Benjamine Karić (SDP) i Muamera Bandića (SBiH).

-Za Centar sam prilično siguran da će Dennis Gratz pobijediti. Puno je razloga. Živim u toj opštini. Apsolutno sam razočaran učinkom načelnika Mandića koji je bio sve samo ne ono o čemu je govorio i šta je obećavao, zbog čega sam ga i ja u svojim skromnim mogućnostima podržao prije četiri godine - kazao je na kraju razgovora Pećanin, prenosi Hayat.

#BenjaminaKarić #Bosna #DennisGratz #Hercegovina #MuamerBandić #NovoSarajevo #Pećanin #SemirEfendić #SenadPećanin #Trojka #BIH