Članak

VELIKI KORAK

UIO: Bosna i Hercegovina priključena na CCN/CSI komunikacionu mrežu sa Briselom

(Patria) - Uprava za indirektno oporezivanje se 30. augusta 2024. godine zvanično priključila na komunikacionu mrežu CCN/CSI u Briselu, na način da je Sektor za informacione tehnologije UIO uspješno izvršio instalaciju i konfiguracija komunikacione opreme isporučene od strane DG TAXUDA-a iz Brisela.

Na taj je način u Glavnoj kancelariji Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci uspostavljena komunikaciona veza sa CCN/CSI mrežom u Briselu.

Prema planu aktivnosti i dogovoru sa predstavnicima DG TAXUD-a, u toku ove sedmice je planirano uspostavljanje rezervne komunikacione veze (backup linka) u prostorijama Regionalnog centra Banjaluka, gdje je dogovoreno da se postavi drugi komunikacioni uređaj sa nezavisnim internet linkom, čime bi bile završene sve dogovorene aktivnosti sa tehničke strane po pitanju komunikacionog povezivanja na CCN/CSI mrežu.

CCN/CSI (Zajednička komunikaciona mreža/zajednički sistemski interfejs) predstavlja instrument komunikacije između informaciono-komunikacionih sistema Evropske komisije (DG TAXUD-a) i informaciono-komunikacionih sistema  carinskih i poreskih administracija zemalja povezanih putem ove mreže, kojih trenutno ima 37, a koje su ujedno članice Konvencije o zajedničkom provozu u EU. CCN/CSI je zatvorena, osigurana informaciono- komunikaciona mreža koja se sastoji od velikog broja komunikacionih uređaja, kao i  portala -
gejtveja (gataway).

CCN/CSI je koncipirana i funkcioniše na način da sve carinske ili poreske administracije, bez obzira iz koje zemlje potiču, koriste standardizovan metod pristupa sistemima pri Evropskoj komisiji i kao i sistemima nacionalnih administracija, te se na taj način uniformno vrši  razmjena elektronskih poruka i informacija sa Evropskom komisijom u prethodno utvrđenom formatu.

Na ovaj način je učinjen veliki korak ka omogućavanju interkonektivnosti i interoperabilnosti Informacionog sistema UIO prema informacionim sistemima zemalja Evropske unije i drugih zemalja koje koriste pomenutu mrežnu infrastrukturu, kao i aplikacija i servisa koji se oslanjaju na CCN/CSI mrežu, prije svega NCTS. Samim tim stvoreni su uslovi da u roku od godinu dana BiH postane članica Konvencije o zajedničkom provozu u EU što će dovesti do boljeg poslovnog ambijenta u BiH, od čega će najveću korist imati poslovna zajednica u
Bosni i Hercegovini.

#BIH #CCNCSI #DGTaxuda #KomunikacionaMreza #NCTSS #PoslovnaZajednica #UpravaZaIndirektno #Brisel #EvropskaKomisija