Članak

PARLAMENT FEDERACIJE

SDA i DF glasali da je izbor UO FTV-a nezakonit, Naša stranka i HDZ na istoj strani, NiP suzdržan, SDP-ovka 'kasnila'

Suzdržana je bila Alma Beganović iz Naroda i pravde.

(Patria) - Komisija za informisanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zaključila je da je izbor članova Upravnog odbora FTV-a nezakonit.

Šest članova Komisije za informisanje glasili su za zaključak u kojem se konstatuje da izbor članova Upravnog odbora Federalne RTV nije zakonit. Tri člana Komisije su bila protiv zaključka a jedan suzdržan.

Protiv ovakvog zaključka bili su članovi Komisije Mirsad Čamdžić iz Naše stranke, Marija Kikaš iz HDZ-a i Drago Stanić iz HDZ-a 1990.

Suzdržana je bila Alma Beganović iz Naroda i pravde.

Da način izbora UO FTV-a nije zakonit glasali su predsjednik i zamjenik predsjednika Komisije Sanel Kajan (DF) i Haris Šabanović (SDA), zatim članovi Adisa Kokić-Hinović (SDA), Indira Omeragić (SDA), Ivica Šarić (SDA) i Mahir Mešalić (DF).

Članica Komisije Lana Prlić (SDP), "zakasnila" je na prvu tačku dnevnog reda, odnosno pojavila se na sjednici tek kad je završeno izjašnjavanje o izboru Upravnog odbora FTV-a.

Zaključak Komisije je i da se u ovaj proces uključe OHR i nadležno tužilaštvo jer, navodi se zaključkom, način izbora članova Upravnog odbora FTV-a nije u skladu sa zakonom.

Opozicija već neko vrijeme upozorava na nezakonito raspisivanje konkursa za popunu Upravnog odbora Radio-televizije Federacije.

#Bosna #Članovi #Federacija #Hercegovina #Informisanje #Izbor #Komisija #Parlament #Upravni #Zastupnički #BIH