Članak

SRETNO DJECO

Počela nova školska godina

(Patria) - Na području Bosne i Hercegovine danas je i zvanično počela nova školska godina te će brojni mlađi, ali i stariji školarci nakon ljetne pauze prvi put sjesti u školske klupe u osnovnim i srednjim školama

Kao i prethodnih godina, oko školskih dvorišta u Sarajevu, ali i u drugim gradovima zabilježena je velika gužva, a brojni roditelji i djeca danas će imati i prvi susret sa školom što je svakako jedan od najvažnijih događaja kako za roditelje, tako i za prvačiće.

Uoči početka školske godine, kantonalne i entitetske vlasti osigurale su i sredstva kako bi se obezbijedili besplatni udžbenici za učenike od prvog do devetog razreda.

-Kanton Sarajevo: Premijer Uk i ministrica Hota-Muminović poželjeli sretan i uspješan početak nove školske godine-

Povodom početka školske 2024/2025. godine, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović uputili su poruku svim učenicima, nastavnicima, radnicima u obrazovanju i roditeljima, poželjevši im sretan i uspješan početak nove školske godine.

Premijer Uk je svim školarcima zaželio da ovo bude godina radosti učenja i druženja, bez nepotrebnog stresa i bilo kakvih drugih problema.

"Ovaj period predstavlja početak novog poglavlja u vašim životima, ispunjenog brojnim prilikama za učenje, istraživanje i rast. Znam koliko je važno imati ugodno i motivirajuće okruženje za učenje, i zato me posebno raduje da je naša Vlada obezbjedila da mnogi od vas novu školsku godinu započinju u obnovljenim školskim objektima, opremljenim modernim, energetski efikasnim rješenjima i obnovljenim inventarom. Mnogi od vas će imati priliku koristiti nove kabinete za fiziku i hemiju, te učiti u prostorima s osvježenom LED rasvjetom, koja stvara ugodniju atmosferu za rad ali i igru. Sve vas koji još uvijek vidite skele oko škole, želim ohrabriti da budete strpljivi. Radovi su u toku i predstavljaju znak da se i vaš školski prostor priprema, kako bi postao još bolji i kvalitetniji, pružajući vam sve što je potrebno za uspješan razvoj", istakao je premijer Uk.

Posebne čestitke uputio je prvačićima i učenicima prvih razreda srednjih škola, koji započinju novo, važno životno putovanje.

"Prvi koraci mogu biti uzbudljivi i izazovni, ali vjerujte mi, svaki životni korak donosi nove prijatelje, nova saznanja i nevjerovatna iskustva koja će vas oblikovati i pomoći vam da izrastete u sretne i uspješne mlade ljude. Želim vam uspješnu školsku godinu, punu novih otkrića i lijepih trenutaka! Učite, istražujte, postavljajte pitanja i nikada ne prestajte biti radoznali. Stvarajte uspomene i prijateljstva koja će vam biti oslonac u godinama koje dolaze", rekao je premijer Uk.

Ministrica Hota-Muminović poručila je da posvećen i predan rad donosi neizostavne rezultate, a da se najljepši dio rada u obrazovanju ogleda u prilikama koje stvaramo za naše učenike, te u praćenju njihovog razvoja. Naglasila je da se promjene u obrazovanju dešavaju svakodnevno i da se intenzivno radi na kreiranju kvalitetnijih sadržaja, kako u nastavi, tako i u vanškolskim aktivnostima.

"Škola mora biti pulsirajuće mjesto, atraktivno i konkurentno u odnosu na sve što se nudi učenicima van nje. Potrebno je da škola otvori vrata i proaktivno uključi porodicu – roditelje, djedove, nane, bake – u školske aktivnosti. Naša vizija je da škola postane mjesto susreta gdje se svako osjeća dobrodošlo. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo uložilo je značajna sredstva u unaprjeđenje školskih prostora, nabavku opreme i didaktičkih materijala. Transformacija i regeneracija školskih prostora ključni su za stvaranje okruženja koje podržava uspjeh učenika i njihovu ukupnu dobrobit", kazala je ministrica Hota-Muminović, istaknuvši važnost ranog prepoznavanja faktora rizika i razvoja programa podrške za učenike u riziku.

„Ovi programi su kičma za izgradnju sigurnog društva u zajednici koja brine o mentalnom zdravlju. Kanton Sarajevo nastavlja biti lider u proširenju obuhvata djece predškolskim odgojem, unaprjeđenju inkluzije djece sa poteškoćama te organizaciji aktivnosti poput Marša mira, u kojem su učenici prvi put učestvovali organizirano", rekla je ministrica izrazivši duboku zahvalnost svim radnicima u obrazovanju, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, svojim saradnicima u Ministarstvu, te svima koji su nesebično podržavali ove napore. Posebno je istaknula učenike, kazavši: „Naša djeca nas motiviraju da budemo bolji u obavljanju našeg posla."

Na kraju, ministrica Hota-Muminović izrazila je solidarnost s djecom i prosvjetnim radnicima u Gazi, čije se obrazovanje sistemski uništava. Učit ćemo djecu da dignu glas protiv svakog zla i da budu zagovornici mira i pravde, jer ovi ideali pripadaju svim ljudima na svijetu.

„Svim učenicima, nastavnicima i roditeljima želim uspješnu i inspirativnu školsku godinu, iz koje ćemo s radošću brati plodove našeg rada, za našu djecu i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu," zaključila je ministrica Hota-Muminović.

Na području Kantona Sarajevo nastava počinje 2. septembra u 79 osnovnih i 44 srednje škole za ukupno 53.500 učenika, od čega 38.400 osnovaca i 15.100 srednjoškolaca. Upisano je i oko 4.300 prvačića. Također, u vrtiće je ove godine upisano preko 9.500 mališana, što je do sada najveći broj.

U prvi razred srednje škole upisano 4.310 učenika, što je povećanje za 150 u odnosu na prethodnu godinu.

I ove godine Kanton Sarajevo obezbjeđuje stipendije za učenike koji upisuju deficitarna zanimanja, kao i za učenike koji su u toku osnovnoškolskog obrazovanja osvajali zapažene rezultate na takmičenjima iz znanja.

Prvo polugodište školske 2024/2025. godine traje do utorka, 31.12.2024. godine, kada počinje zimski raspust koji traje do 28.01.2025. godine. Drugo polugodište počinje 29.1.2025. godine.

-Školsku godinu u Tuzlanskom kantonu počinje 3.500 prvačića-

U Tuzlanskom kantonu nova školska godina počinje danas 2. septembra, a u školske klupe po prvi put će sjesti oko 3.500 prvačića.

U najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH ima ukupno 34.000 učenika od čega njih 14.000 ide u srednje škole.

Nastava u prvom polugodištu počinje prvog radnog dana u septembru, odnosno danas, a završava u ponedjeljak 30.12.2024. godine (86 radnih dana).

Vlada i resorno ministarstvo i ove godine su obezbijedili besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola od prvog do devetog razreda

Za učenike od 1. do 5. razreda nabavljeni su u potpunosti novi udžbenici i radne sveske. Za dio učenika koji pohađaju nastavu od 6. do 9. razreda nabavljeno je 50 % novih udžbenika a ostalih 50 % su udžbenici koji su dobro očuvani a korišteni su prošle godine.

Skupština Tuzlanskog kantona nedavno je usvojila inicijativu skupštinske komisije za obrazovanje i nauku, da se u narednoj školskoj godini izrade ormarići za sve učenike osnovnih škola od prvog do petog razreda.

Od novina u novoj školskoj godini je mogućnost da učenici osnovnih i srednjih škola pohađaju sekciju "Bosančica".

U tom kontekstu, u organizaciji Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona održano je stručno usavršavanje za nastavnike i profesore koji će voditi ovu sekciju u svojim školama.

Bosančica je više od običnog pisma, naglašavaju u resornom ministarstvu, jer to je simbol naše kulturne baštine.

- Na njemu su ispisane povelje bosanskih banova i kraljeva, a sada će naši učenici imati priliku upoznati se s ovim važnim periodom naše historije. Učenje bosančice nije samo sticanje novih vještina, već i čin povezivanja s korijenima naše države - navode u Ministarstvu obrazovanja i nauke.

Nova školska godina u Tuzlanskom kantonu počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u svim školama.

#Bosna #Djeca #Hercegovina #Nastavnici #Obrazovanje #Prvačići #Radnici #Roditelji #Sarajevo #Učenici #BIH