Članak

SMIJENJENI DIREKTOR

Isović: Neki članovi Vlade tražili su da me izbace iz Porezne uprave

Porezna uprava je jedna od najznačajnih institucija u svakoj državi. Njena stabilnost bi trebala da donese stabilnost državi. Posljednjih dana svjedočimo kako se direktor ove institucije Šerif Isović proziva u nekim medijima.

(Patria) - Porezna uprava je jedna od najznačajnih institucija u svakoj državi. Njena stabilnost bi trebala da donese stabilnost državi. Posljednjih dana svjedočimo kako se direktor ove institucije Šerif Isović proziva u nekim medijima.

O tome zašto je na naslovnicama nekih medija i šta se dešava oko izbora za novog direktora porezne institucije u emisiji 'Istraga sedmice' Hayat televizije sinoć je govorio smijenjeni direktor Porezne uprave Šerif Isović.

- Ja sam državni službenik te u ovom trenutku nemam uslove za penziju. To stječem 2027. Ti natpisi da sam penzioner su laž. To je montirani proces i vid pritiska na mene. Očito smetam u Poreznoj upravi jer bih mogao biti dobar svjedok protiv nekih poreznih obveznika.

Ako možete pribaviti saglasnost poreznog obveznika koji puni svoje naslovnice sa mnom, ja sam spreman da izađem u javnost sa tim. Moj status u Poreznoj upravi je neodređen jer sam suprotno zakonu dobio rješenje za poreznog inspektora - kaže Isović.

Ističe da je njegovo postavljanje na mjesto inspektora nezakonito, pojasnivši ukratko da je dobio to rješenje. Dodao je kako su neki članovi Vlade bili za to da se izbaci iz Porezne uprave.

- Poreznom upravom rukovodi zamjenik u ovoj situaciji. Imate podzakonske akte koji kažu da u slučaju neizbora funkciju direktora vrši zamjenik. Šta je jače rješenje ili ovlaštenje!?

Želim da komentarišem samo svoj status jer je moje rješenje o postavljanju na mjesto inspektora nezakonito. Neki članovi Vlade, poput Mijatovića, su bili da se ja izbacim iz Porezne.

Ja nisam dobio nikakvo rješenje te sam se obratio Sudu. Kada su se našli u nezavisnoj situaciji onda su dali to rješenje umjesto da dobijem mjesto ispod direktora - govori Isović.

Na konkurs koji je objavljen za direktora Porezne uprave prijavio se i zamjenik ministra finansija Muhamed Hasanović. Iako je bio "favorit" vladajućih, Hasanović nije prošao tu prvu stepenicu odnosno pismeni dio ispita.

Isović kaže da je uložio žalbu na sastav Komisije za izbor koja je prihvaćena nakon što je odustao od te žalbe.

- Očito se dešavaju neke čudne stvari oko tog konkursa. I ja sam se prijavio zbog nekih strategijskih razloga s namjerom de ne izađem na ispit. Nema novca sada za koje bih bio direktor s obzirom na pritisak kojem sam svjedočio.

Vidjevši ko je bio u Komisiji za izbor, podnio sam prijavu. Kasnije sam poslao mail gdje sam rekao da odustajem od žalbe. Ne znam zašto su prihvatili žalbu od koje sam odustao.

Bilo bi jako dobro da SIPA ili OSA ulete u par mobitela da vide korespondenciju šta se sve dešavalo. Mene ineteresuje PU kao institucija. Da li je neko nekome pomogao na ovom konkursu zbog toga bi trebalo poništiti konkurs a ovdje se ide na ponavljanje ispita.

Očito je da se pokušavaju ostaviti u igri oni koji su se javili na konkurs. Ko je sve izašao na konkurs, ne znam niti me to zanima. Ako se uzme ovo moje, onda se samo ponavlja ispit. Ako se izvrši pritisak javnosti, može se za 5-6 dana to završiti - dodaje Isović.

#Direktor #Državi #Institucija #Istraga #Medijima #Porezna #Sedmice #Stabilnost #Televizije #Uprava #BIH