Članak

HOĆE LI BITI ODRŽANA

Upitna većina na sjednici Predstavničkog doma PFBiH 4. septembra: Turbulencije u koaliciji zbog FUP-a

Piše: Amra Vrabac

U srijedu 4. septembra zakazana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj su samo četiri tačke dnevnog reda. Po hitnom postupku su predložene izmjene Zakona o policijskim službenicima FBiH i Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Na dnevnom redu je po hitnom postupku Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027, kao i Usaglašavanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Upravo ova dva zakona iz resora Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova posljednjih dana izazvala su oprečna mišljenja i stavove. Postavlja se pitanje da li će na predstojećoj sjednici uopće biti parlamentarne većine koju čine stranke trojke, HDZ BiH, HDZ 1990 te još nekoliko zastupnika da se izglasaju ove izmjene.

Vlada Federacije BiH je sjednici 18. jula na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila prijedloge zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH.

Kada je riječ o Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, usvojenim izmjenama briše se odredba koja se odnosila na to da u vrijeme raspisivanja javnog konkursa i trajanja mandata kandidat za direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije ne ispunjava uslove za penziju.

U obrazloženju FMUP-a se navodi da zbog specifičnosti unaprjeđenja policijskih službenika u više činove, a što se vrši samo za upražnjena radna mjesta i specifične procedure u vezi s unaprjeđenjem došlo se u situaciju da iz Federalne uprave policije niti jedan policijski službenik koji ima čin glavnog inspektora nema uvjete za prijavljivanje na konkurs za direktora FUP-a i zamjenika direktora FUP-a jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uvjete za ostvarivanje prava na penziju, a prema Zakonu o policijskim službenicima po sistemu automatizacije policijskom službeniku prestaje radni odnos.

Iz Federalnog ministarstva dalje navode da je i u većini kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova slična ili ista situacija sa policijskim službenicima koji ispunjavaju uvjete u pogledu čina tj. da mogu biti kandidati za direktora ili zamjenika direktora FUP-a.

Ovi zakoni se mijenjaju u trenutku kada je aktuelan izbor članova Nezavisnog odbora, a prijave pristigle na konkurs se otvaraju početkom naredne sedmice. Iako je do samog izbora direktora FUP-a ostalo još vremena dok se ne okonča procedura izbora Nezavisnog odbora koji i provodi proceduru izbora direktora FUP-a, a što mora proći i u oba doma Parlamenta FBiH, iz političkih stranaka koje čine vlast protive se hitnim izmjenama ovih zakona.

U četvrtak je u Mostaru održan sastanak premijera FBiH Nermina Nikšić i nekoliko ministara i kadrova SDP-a sa predsjednikom HDZ-a i delegacijom te stranke. Na sastanku je bilo riječi i o izboru čelnika FUP-a. Nikšić je prije nekoliko dana u programu FTV-a kazao kako je izbor direktora FUP-a “političko pitanje” čime je u potpunosti degradirao zakone koji jasno propisuju proceduru izbora direktora i zamjenika direktora FUP-a, te indirektno poručio da su članovi Nezavisnog odbora očito politički predstavnici.

Zakon o unutrašnjim poslovima precizira da ministar MUP FBiH i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. No, iz HDZ-a, prema riječima Damira Džebe, predsjednika Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH to znači ako je ministar Bošnjak da direktor FUP-a "mora biti Hrvat". Takva odredba u zakonu ne postoji već samo da nisu iz istog konstitutivnog naroda.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria, HDZ je već pronašao kandidata za direktora FUP-a. Riječ je o Ivanu Brkiću, aktuelnom policijskom komesaru MUP Zapadnohercegovačkog kantona. HDZ je jasno pred Nikšića postavio zahtjev da za direktora FUP-a bude izabran Hrvat „po mjeri HDZ-a“, a nakon sastanka u Mostaru uslijedile su reakcije i koalicionih partnera.

"O bilo kakvim promjenama unutar FUP-a nema nikakvog govora dok god je situacija takva kakva jeste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U HNK imate dvije glavne pozicije, ministra unutrašnjih poslova i policijskog komesara, gdje se na obje nalaze Hrvati. Dok se to ne promijeni, nećemo razgovarati o promjenama u FUP-u", kazao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Iz NIP-a je pristigla još jedna reakcija i to od delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH Aljoše Čampare koji je kazao da nije saglasan da se izmjene ova dva zakona usvajaju u hitnoj proceduri.

„Nemam namjeru podržati izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH i Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH. Ističem kako je prijedlog FMUP-a dobar, jer se na taj način vrši usklađivanje propisa s državnim propisima kada je riječ o izboru direktora i zamjenika direktora uprave policije, ali isto tako smatram kako postoje mnogo važnije stvari koje je potrebno izmijeniti u tim zakonima.

Zbog toga sam spreman podržati isključivo vraćanje zakona u redovnu parlamentarnu proceduru, a u kojoj ćemo otvoriti raspravu o ukidanju zakonske odredbe o etničkoj pripadnosti direktora Federalne uprave policije.

Zbog čega ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije ne bi bili Bošnjaci kada su već ministar MUP-a HNK i policijski komesar MUP-a HNK obojica Hrvati? Je li to Bošnjaci nemaju kvalitetnog glavnog inspektora koji zadovoljava uslove za izbor na mjesto direktora FUP-a? U konačnici, sigurnosni aparat trebamo osloboditi etničkog predznaka jer policijski službenici trebaju biti u službi svih građana Bosne i Hercegovine”, naveo je Čampara.

Ukoliko je ovo stav predsjednika i delegata NIP-a to znači da će i parlamentarci ove stranke glasati shodno ovom stavu, te je moguće da neće postojati većina za usvajanje ovih zakona.

S druge strane i iz Naše stranke su zamjerili Nikšiću na samostalnoj akciji i razgovorima sa Čovićem, a bez konsultacija unutar koalicije.

S obzirom da se tog dana otvara i dionica autoputa Počitelj-Zvirovići, a i zbog političkih turbulencija, moguće je da sjednica bude i prekinuta.

#AljošaČampara #DraganČović #ElmedinKonaković #FUP #HDZ #NerminNikšić #Nezavisniodbor #Parlament #sjednica #BiH