Članak

OD FEBRUARA 2022.

Medijska istraga identifikovala 66.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini

(Patria) - Nezavisna ruska medijska kuća Mediazona objavila je u subotu prema njenim procjenama da je više od 66.000 ruskog vojnog osoblja poginulo tokom rata u Ukrajini, javio je AFP.

Mediazona je sastavljala listu poznatih smrtnih slučajeva vojnika u saradnji sa BBC ruskim servisom koristeći podatke iz otvorenih izvora. Prethodno su u aprilu objavili da su pronašli više od 50.000 imena ubijenih Rusa.

Mediazona je u subotu saopštila da „od 30. augusta znamo imena 66.471 ruskog vojnika koji su ubijeni u ratu“. Lista je porasla za više od 4.600 u posljednje četiri sedmice, navodi se, naglašavajući da to nije konačan broj jer se broj smrti mnogih vojnika ne objavljuje.

Anastasia Alekseyeva, novinarka Mediazone, naglasila je da najnoviji brojevi mrtvih „nisu
povezani sa ofanzivom Ukrajine u regionu Kursk ili napredovanjem Rusije na istoku“. To je zato što istraživači još uvijek rade na zaostatku izvještaja o smrti, rekla je.

U izvještaju se navodi da su u ratu ubijena 172 regruta koji su služili državnu službu, što je najviše u prvim mjesecima. Međutim, ove brojke mogu biti netačne jer regruti mogu potpisati ugovore za profesionalnu vojsku, a neki su to možda učinili bez da su rekli rođacima, rekao je urednik Mediazone Dmitry Treshchanin.

Prema analizi Mediazone, regija sa najvećim apsolutnim brojem poginulih, njih 2.578, je južna republika Baškortostan, koja ima veliku muslimansku populaciju.

Najzastupljenija starosna grupa ukupno je bila ona od 33 do 35 godina (6.877 poginulih). Više od 12.000 mrtvih bili su zatvorenici, nakon što je Rusija pokušala da regrutuje zatvorenike obećavajući im slobodu nakon perioda provedenog na liniji fronta. Ali broj je nedavno opao, rekla je Alekseyeva: "Očigledno je da regrutovanje nije tako aktivno“.

Mediazona i BBC zajedno s volonterima broje smrtne slučajeve od februara 2022. godine, koristeći informacije iz otvorenih izvora iz zvaničnih izvještaja i medija, kao i satelitske snimke ruskih groblja za procjenu broja novih grobova.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u junu da se skoro 700.000 ruskih vojnika bori u Ukrajini.

Moskva rijetko govori o gubicima u Ukrajini. Ministarstvo odbrane je u septembru 2022.
saopštilo da je u borbama ubijeno 5.937 vojnika. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy izjavio je u februaru da je 31.000 ukrajinskih vojnika ubijeno u prve dvije godine rata.

#agresija #Rusija #Ukrajina #vojnici #Svijet